25. 7. 2022. | Dobra praksa iz EU

Bicikli i javni prijevoz – savršen spoj

Planeri gradskog prijevoza često podcjenjuju vrijednost biciklističkog prometa i potencijal koji on ima kao dodatak sustavima javnog prijevoza. S druge strane, planiranje i dizajniranje gradova u kojima javni prijevoz i biciklistički promet idu „ruku pod ruku“ može pružiti dodatne opcije za kretanje gradom i uklanjanje nedostataka pojedinog načina prijevoza: putnici putem javnog prijevoza mogu brzo i jednostavno prijeći dulje relacije, a na bicikle se mogu osloniti kada im je potrebna dodatna fleksibilnost u kretanju, ili kada trebaju prijeći dionice puta prema tranzitnoj postaji ili krajnjem odredištu. Ovakva, simbiotska veza može stvoriti nove načine prijevoza i potpuno transformirati iskustvo javnog prijevoza za stanovnike gradova.

Uzimanje bicikla u javni prijevoz, parkiranje prije „hvatanja“ autobusa ili jednostavno vraćanje na stanicu za dijeljenje bicikala neki su konkretni primjeri ovakve integracije. Međutim, kako bi se maksimalno iskoristio ovaj pristup, i planiranje i projektiranje moraju uzeti u obzir kriterije povezivanja i osigurati izravnu, sigurnu i univerzalnu dostupnost za sve dobne skupine, spolove i osobe s invaliditetom.

Integracija ova dva načina prijevoza posjeduje višestruke prednosti. Glavna je prednost što javni prijevoz stavlja na dohvat ruke većem broju ljudi na većem području. Korisnicima pruža veću fleksibilnost, uključujući prilagodbu putovanja na temelju njihovih individualnih potreba (primjerice, odabir ulaska i izlaska na prikladnijem stajalištu) ili rješavanje problema s prekidima usluga.

Za prometne sustave, ova integracija pomaže u ravnomjernijem širenju potražnje u sustavu. Za korisnike, korištenje bicikala prilika je za povećanje tjelesne aktivnosti, zajedno sa značajnim zdravstvenim prednostima.

U nastavku slijede neki primjeri koji pokazuju kako navedena integracija izgleda u praksi.

Rješenja malog opsega

Parkirne površine u nizu najčešće su rješenje u ovoj kategoriji. Obično imaju od tri do 10 slobodnih mjesta i nalaze se na mjestima koja su izvorno namijenjena za parkiranje vozila. Tzv. parkleti su još jedan primjer. Ti prostori prekrivaju uličnu površinu i mogu kombinirati različite funkcije, uključujući parkiranje bicikala, sjedenje i slično.
Glavna karakteristika ovih rješenja je njihova brza instalacija i njihova fleksibilnost: ovisno o zahtjevu i odazivu korisnika, kapacitet im se može proširiti, a lokacija im se može promijeniti.

Rješenja srednjeg opsega

Uključuju otvorene ili zatvorene parkirališne objekte u različitim okruženjima: javne površine, paviljoni za bicikle, ormarići itd. Parkirališta za bicikle u javnim prostorima ne moraju imati ograde ili nadzor i obično se nalaze na trgovima, omogućujući pogodan pristup javnom prijevozu.

Biciklistički paviljoni imaju između 90 i 300 mjesta i često su usko integrirani u sustav javnog prijevoza. Na primjer, u glavnom gradu Kolumbije, Bogoti, paviljoni za bicikle nalaze se unutar granica nekih postaja TransMilenio BRT, a korisnici obično moraju platiti kartu za javni prijevoz prije ulaska u sam paviljon.

Rješenja velikog opsega

Nosači za bicikle su jedno od takvih rješenja. Kao primjer može se uzeti Alkmaar u Nizozemskoj, gdje se niz takvih nosača s kapacitetom za više od 300 bicikala nalazi ispod rampe za pristup stanici, zajedno sa stanicom za dijeljenje bicikala.

Mexico City ima 10 besplatnih masovnih parkirališta za bicikle u rasponu od 80 do 408 mjesta, smještenih na stanicama podzemne željeznice ili u centrima za presjedanje.

Jedan od njih nalazi se u Pantitlánu, glavnom multimodalnom čvorištu koje povezuje četiri linije metroa i BRT, kroz koje prođe više od milijun putnika dnevno. Kompleks može primiti 408 bicikala na tri etaže, ima nadzor i trgovinu bicikala, kao i radionicu za popravak bicikala. Osim toga, park uz samu zgradu nudi malu teretanu i dječje igralište.

Rješenja ekstra velikog opsega

Ova kategorija obuhvaća podzemne strukture i velike zgrade koje se koriste isključivo za parkiranje bicikala. Ovi objekti imaju više od 500 mjesta i izgrađeni su kao svojevrstan produžetak stanice javnog prijevoza. Omogućuju izravan pristup postaji, visoko su integrirani u javni prijevoz, posjeduju višu razinu sigurnosti te imaju više javnog prostora za društveni život.

Neki od najboljih primjera nalaze se u nizozemskim gradovima kao što je Haarlem, dom vrhunskog parkirališta, i Utrecht, koji se može pohvaliti najvećom svjetskom garažom za parkiranje bicikala. Potonji ima kapacitet preko 12.500 mjesta (što premašuje 9.400 mjesta na postaji Kasai u Tokiju, Japan). Parkirna garaža nalazi se na glavnom kolodvoru u Utrechtu, najvećem prometnom čvorištu u zemlji. Dio je sustava od pet parkirališta za bicikle unutar i oko kolodvora, ukupnog kapaciteta 22.000 mjesta.

Integrirana mobilnost za čišću i održiviju Limu

Biciklistički promet i javni prijevoz imaju veliki potencijal nadopune te se iz tog razloga ne bi trebali međusobno natjecati u stvaranju novog i učinkovitijeg načina prijevoza. Iako se opseg i vrsta integracijskih rješenja mogu razlikovati ovisno o nekoliko čimbenika (kao što je potražnja), većina gradova posjeduje mogućnosti za određeni stupanj modalne integracije u cijeloj mreži javnog prijevoza.

Upravo zbog toga Svjetska banka predlaže biciklističku strategiju i infrastrukturni plan za Limu i Callao, u kojem posebnu pozornost posvećuje integraciji biciklističkog i javnog prijevoza. Ona mora biti dio širih rješenja za poboljšanje mobilnosti i kvalitete života u gradu. Kao i sve inicijative koje djeluju prema aktivnoj mobilnosti, to također može biti način da Peru podupre klimatske akcije i radi na globalnim klimatskim ciljevima. Drugim riječima, integracija javnog prijevoza i bicikala važan je korak prema čišćoj i zdravijoj Limi.

Izvor: https://blogs.worldbank.org/transport/bicycles-and-public-transport-perfect-match

Slika: Unsplash

Povratak