24. 4. 2023. | Aktivnosti članova

Centar za životnu sredinu organizirao dvodnevnu radionicu u Sarajevu s temom participacije i izvora financiranja SUMP-ova

Centar za životnu sredinu organizirao je dvodnevnu radionicu s temom participacije i izvora financiranja razvoja planova održive urbane mobilnosti 18. i 19. travnja 2023. u Sarajevu kao dio projekta Climasum. U sklopu radionice predstavljen je vodič „Urbana mobilnost i učešće u donošenju odluka: Kada i kako građani mogu da učestvuju?’’.

Prvi dan radionice prezentacije su naglašavale važnost participacije u razvoju planova održive urbane mobilnosti. Pojašnjeni su i participativni modeli pri donošenju SUMP dokumenata, a u nastavku je predstavljen dosadašnji rada GIZ-a na izradi SUMP dokumenata kao i mogućnosti njihovog financiranja. Prvi dan je završen grupnim radom koji su vodile Jelena Brkić i Alma Midžić, a u kojem su predstavnici općina i gradova imali priliku izabirati jedan formalni model participacije koji se najbolje uklapa u kontekst njihove lokalne zajednice, ali i da smisle jedan novi, neformalni model.

Drugi dan radionice započeo je studijskom posjetom lokacijama od interesa u Sarajevu koji je organitziralo udruženje ,,Giro di Sarajevo’’. Uslijedile su prezentacije predstavnika gradskih uprava Grada Bijeljina i Grada Zavidovići, odnosno participativnih modela korištenih u ovim lokalnim jedinicama prilikom izrade SUMP-ova.

 

Vodič „Urbana mobilnost i učešće u donošenju odluka: Kada i kako građani mogu da učestvuju?’’ potražite OVDJE.

 

Izvor: Centar za životnu sredinu

Povratak