15. 3. 2021. | Dobra praksa iz EU

Dva nova alata za planiranje održive mobilnosti u središnjoj Europi: Centar kompetencija za SUMP-ove i Alat za samoprocjenu SUMP-a (SSAT)

U sklopu projekta InterregCE LOW-CARB nedavno su pokrenuta dva nova inovativna alata za okupljanje zainteresiranih građana i urbanista u jedinstvenom pristupu održivoj budućnosti potaknutoj mobilnošću i transportom s niskom emisijom štetnih plinova. SUMP CE centar kompetencija i Alat za samoprocjenu SUMP-a dva su alata koji već pokazuju obećavajuća poboljšanja i podršku održivom planiranju urbane mobilnosti (SUMP) za planere na lokalnoj i nacionalnoj razini koji se suočavaju s izazovima integriranog planiranja povezanim s mobilnošću s niskim emisijama štetnih plinova u središnjoj Europi.

UMP-Central Competence Centre, službeno je pokrenut 30.11.2020. Isti predstavlja novu mrežnu platformu i središte znanja posvećeno pružanju vijesti, najboljih praksi, materijala za učenje i resursa koji podržavaju planere u razvoju SUMP-ova u središnjoj Europi (CE). Iako slične platforme već postoje, LOW-CARB identificirao je daljnje potrebe i zahtjeve za planere sa područja središnje Europe za resurse SUMP-a tijekom mnogih projekata i treninga gdje smo dobili povratnu informaciju da bi resursi SUMP-a trebali biti dostupni na više jezika središnje Europe i da bi se planer bolje nosisli sa izazovima s kojima se područje središnje Europe suočava. SUMP CE – centar kompetencija pokušava popuniti ove praznine. Slijedi pristup višestrukog usmjeravanja, uparen s automatskim prijevodima, kako bi se lokalnim vlastima za planiranje i urbanim praktičarima pružila jedinstvena platforma znanja na njihovom lokalnom jeziku! Ne nastoji zamijeniti postojeće platforme, već stvoriti bolju povezanost s njima, pružajući korisnicima bolje iskustvo u pronalaženju relativnih SUMP informacija na jeziku koji razumiju. Stranica je dostupna na poljskom, češkom, hrvatskom, mađarskom, slovačkom, slovenskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku!

Posjetite portal i otkrijte:

  • najnovije vijesti o srodnim projektima,
  • dobre prakse i primjeri SUMP-a za CE regije,
  • alate za pomoć u praćenju, procjeni i učinkovitosti SUMP procesa,
  • obrazovne resurse za angažiranje i podučavanje dionika,
  • praktične alate za procjenu SUMP procesa i njihov učinkovitiji razvoj,
  • mogućnosti financiranja u području održive urbane mobilnosti.

 

Platforma također ispunjava dodatni izazov za planere, a to je pronalaženje stručnjaka koji imaju iskustva u prelasku na sustave mobilnosti s niskom emisijom štetnih plinova. Na platformi,  stručnjaci, mreže i interesne skupine mogu ponuditi svoje podatke za kontakt i područje stručnosti kako bi ih planeri kontaktirali! Povezivanjem planera s drugima na terenu mogu se postići novi međunarodni odnosi za one koji su tek na početku njihove tranzicije. Saznajte kako se možete uključiti u ovaj otvoreni poziv (https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SUMP-Central-Open-Call.pdf) ako ste stručnjak za mobilnost ili vas zanima održivo planiranje urbane mobilnosti.


Alat za samoprocjenu SUMP-a (SSAT), ( eng. SUMP Self-Assessment Tool (SSAT))
razvijen je u suradnji sa projektom s CIVITAS SUMP-up, te je namijenjen lokalnim vlastima i praktičarima da procijene razinu spremnosti regije za razvoj SUMP-a ili koliko je njihov postojeći strateški plan mobilnosti usko povezan sa najnovijim europskim smjernicama za SUMP-ove. Od svog pokretanja prije točno godinu dana, ubrzo je postao izvor za korištenje alata mnogih urbanista, što ne iznenađuje s obzirom na njegovu široku paletu primjenjivosti.

U sklopu alata, 30 do 45 pitanja (ovisno o situaciji mobilnosti svake regije) odredit će kvalitetu strateškog plana mobilnosti ili pristupa planiranja u regiji te pružiti procjenu općih aktivnosti planiranja. Nakon samo 20-30 minuta, vi (ili vaš tim) također ćete dobiti daljnje smjernice, resurse i prijedloge na temelju jedinstvene procjene situacije mobilnosti u regiji i prepoznatljivih kontekstualnih potreba.

Portal generira individualizirane kodove koji se mogu koristiti za ponovni unos iste ocjene više puta, nastavljanje tamo gdje ste stali u anketi ili pristup pregledu prethodnih rezultata i preporuka. To je osobito korisno kada se organiziraju sesije dionika, nužne tijekom procesa SUMP, bez gubitka informacija s jednog sastanka na drugi! U vremenima u kojima internetska interakcija sve više postaje primarna metoda angažiranja, okupljanje dionika suočilo se s teškim preprekama, ali ovaj se alat može koristiti za učinkovitu komunikaciju s dionicima mobilnosti. Projekt LOW-CARB je već bio domaćin brojnih radionica koristeći ga kao alat za provedbu aktivnosti.

SSAT se aktivno primjenjuje u preko 300 gradova i regija širom svijeta! Trenutno je dostupan na 14 europskih jezika i može se koristiti neovisno o teritorijalnim granicama tijela za planiranje. Ukratko,  SSAT je primjenjiv na više razina planiranja, bilo na lokalnoj razini grada, na razini funkcionalnog urbanog područja ili na razini više gradova. O platformi saznajte više u ovom informativnom listu (https://www.interreg-central.eu/Content.Node/LOW-CARB-SUMP-Self-Assessment-Tool-Factsheet.pdf)

Za više informacija o projektu LOW-CARB i ostalim rezultatima posjetite:

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/LOW-CARB.html

Povratak