28. 5. 2018. | dobra praksa iz eu

Estonija – prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu

Estonija je jedna od digitalno najnaprednijih država svijeta, a njezin glavni grad Talin poznat je po uspješnim tehnološkim startupima i često se naziva europskom prijestolnicom inovacija. Nakon pet godina besplatnog javnog prijevoza za sve građane Talina, estonska vlada sada namjerava postati i prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu.

Prije pet godina građani Talina odlučivali su na lokalnom referendumu o uvođenju besplatnog javnog prijevoza, što već dovoljno govori o odabiru referendumskih pitanja i odnosu estonskih vlasti prema svojim građanima te njihovom uključivanju u donošenje političkih odluka.

Zahvaljujući ovom referendumu građani Talina mogu besplatno koristiti javni prijevoz tramvajima, autobusima i vlakovima, no to im je omogućeno jedino ako imaju prijavljeno prebivalište, što gradskim vlastima po stanovniku godišnje donosi 1.000 eura od poreza na dohodak. Sve što građani Talina trebaju učiniti je zatražiti izdavanje zelene karte koja stoji dva eura i sa sobom u javnom prijevozu nositi osobnu iskaznicu.

„Ne samo da na ovaj način pokrivamo troškove javnog prijevoza, već ostvarujemo i višak prihoda. Gradska uprava je uprihodila dvostruko više nego što je izgubila uvođenjem besplatnog javnog prijevoza“, ističe Allan Alaküla, dugogodišnji estonski novinar i voditelj Talinskog ureda pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Uvođenje besplatnog javnog prijevoza najviše je koristilo građanima s nižim i srednjim dohocima, no na korištenje je potaknuo i građane s višim prihodima koji se više zabavljaju, posjećuju restorane, barove, kazališta i kina. Na taj se način potiče i potrošnja lokalnih roba i usluga te ostvaruju viši prihodi, kao i uspješno poslovanje lokalnih tvrtki.

„Prije uvođenja besplatnog javnog prijevoza centar grada bio je pun automobila. Istovremeno smo podigli i cijene parkiranja, čime smo također natjerali velik dio građana na korištenje besplatnog javnog prijevoza. Ono što je važno naglasiti je kako nismo primijetili da su se građani žalili na visoke parkirališne cijene jer smo im ponudili dobru alternativu“, tvrdi Alaküla.

Uvođenje besplatnog javnog prijevoza u Talinu potaknulo je i stanovnike drugih dijelova Estonije na preslikavanje modela glavnog grada.

„U Walesu upravo završava testiranje uvođenja besplatnog javnog prijevoza, ali je već produženo za još jednu godinu. Razmatrali smo ovaj primjer i sada želimo ukinuti naplatu javnog prijevoza u svim dijelovima Estonije“, kaže Alaküla.

Model Talina ipak ne može biti univerzalno rješenje za sve ili većinu europskih gradova, no određeni poljski, njemački i francuski gradovi također su već uveli besplatan javni prijevoz ili tek razmatraju tu mogućnost. U pojedinim europskim gradovima provodi se djelomično, kao na primjer vikendom ili tijekom najprometnijih sati kada se javni prijevoz nudi po jeftinijoj tarifi. Također, u mnogim gradovima uveden je i besplatan javni prijevoz za umirovljenike, učenike i studente.

„Gradske vlasti u Europi trebale bi hrabrije koristiti svoje gradove kao poligone za testiranje i odabir najboljih mogućih rješenja javnog prijevoza“, tvrdi Alaküla.

Grad Pariz također razmatra uvođenje besplatnog javnog prijevoza, ponajviše s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, a kada se jedan europski grad veličine i značaja francuskog glavnog grada odluči na taj korak, nema sumnje kako će njegov primjer slijediti i mnogi drugi gradovi.

Izvor: ekovjesnik.hr

Povratak