29. 6. 2017. | Dobra praksa iz EU

Europe on the Move: nove inicijative Europske komisije za modernizaciju prometa

Europska komisija nedavno je predstavila paket prijedloga pod nazivom "Europa na putu" (eng. Europe on the Move) namijenjenih modernizaciji europske mobilnosti i prometa, čiji je cilj pomoći sektoru da ostane konkurentan u tranziciji prema čistoj energiji i digitalizaciji.

Dugoročne koristi od tih mjera proširit će se daleko izvan sektora prometa, promicanjem radnih mjesta, rasta i ulaganja, jačanja društvene pravednosti, širenja izbora potrošača te na taj način čvrsto stavljajući Europu na put prema niskim emisijama.

Mobilnost ima veliki utjecaj na svakodnevni život europskih građana te izravno zapošljava više od 11 milijuna ljudi. Ipak, sektor prolazi kroz niz tehnoloških, ekonomskih i društvenih promjena koje se sve više ubrzavaju.

Prva serija od 8 prijedloga nadopunit će se u idućih 12 mjeseci drugim prijedlozima, uključujući i standarde emisija stakleničkih plinova nakon 2020. godine, kao i standarde emisija za teška teretna vozila. Tim će se prijedlozima dodatno potaknuti inovacije, poboljšati konkurentnost, smanjiti emisije CO2, poboljšati kakvoća zraka i javno zdravlje te povećati sigurnost prijevoza.

/// Za više informacija posjetite ec.europa.eu

Povratak