23. 11. 2020. | Dobra praksa iz EU

Europska komisija objavila ključne brojke o sigurnosti prometa na cestama za 2019. godinu

Prošli je tjedan Europska komisija predstavila ključne podatke o sigurnosti prometa na cestama za 2019. godinu. Oni pokazuju smanjenje smrtnih slučajeva na cestama u EU za 3% u odnosu na prethodnu godinu. Iako je ovaj trend ohrabrujući, 22.700 osoba ipak je izgubilo život na cestama u EU u 2019., a oko pet puta više ih je teško ozlijeđeno.

Izvještaj možete pogledati OVDJE.

Da bi se riješila ovog problema, Komisija usko surađuje s državama članicama i dionicima kako bi postigla svoj cilj „Vizija nula“, nula smrtnih slučajeva i ozbiljnih ozljeda do 2050. godine, u skladu s Okvirom EU politike sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030. godine.

Povjerenica EU za promet Adina Vălean rekla je: „Prisjećanje je neophodno. Motivira nas da do 2050. na europskim cestama postignemo svoj cilj bez smrtnih slučajeva i ozbiljnih ozljeda. Za to se borimo. Nećemo se zaustaviti dok ne stignemo tamo. Ali najvažnije je djelovati i poduzeti konkretne mjere kako bismo stvari brže pomaknuli prema našem konačnom cilju, nula smrtnih slučajeva na cesti.

Nastavila je, “radimo s državama članicama kako bismo utvrdili koje mjere najbolje djeluju, kako bismo učili jedni od drugih u duhu konstruktivnog partnerstva. Najdublje suosjećam sa svima onima koji su izgubili voljenu osobu u automobilskoj nesreći, moja podrška preživjelima i zahvaljujem svima koji su preuzeli našu zajedničku misiju učiniti ceste sigurnijima. ”

Komisija je također objavila izvještaj o praćenju napretka država članica prema cilju EU-a za 50% manje smrtnih slučajeva na cestama do 2020. godine.

Izvor: civitas.eu

Povratak