18. 8. 2020. | Natječaj

Europska komisija raspisala natječaj za titulu Zelene prijestolnice Europe 2023. i nagradu Europski zeleni list 2022.

Europska komisija će dodijeliti nagradu u iznosu od 600 tisuća eura gradu koji će osvojiti titulu Europske zelene prijestolnice 2023. i 200 tisuća eura za najviše dva grada koja će osvojiti Europsku nagradu zeleni list 2022. Prijave su otvorene do 28. listopada 2020.

Europska komisija raspisala je poziv za Europsku nagradu za zelenu prijestolnicu 2023. Ova godišnja nagrada dodjeljuje se europskom gradu s najmanje 100.000 stanovnika – zbog svoje predanosti ekonomskoj, okolišnoj i društvenoj održivosti.

Grad pobjednik dobiva nagradu u iznosu od 600.000 eura za daljnje poboljšanje svoje okolišne održivosti i pomaganje u postizanju svojih ciljeva za održivost. Gradovi se ocjenjuju prema njihovim prethodnim akcijama i budućim planovima u 12 područja, uključujući održivu urbanu mobilnost, zagađenje zraka, buku i ublažavanje klimatskih promjena te prilagodbu na njih.

Gradovi s populacijom od 20.000 do 100.000 stanovnika zadovoljvaju uvjete za sudjelovanje u Europskoj nagradi Zeleni list 2022. (Green Leaf Award). Pored nagrade, dva grada dobivaju i novčanu nagradu i iznosu od 200.000 eura za postizanje svojih vizija o održivosti.

Titula Europske zelene prijestolnice donosi brojne koristi, uključujući veći fokus na ekološke projekte, povećani turizam i strana ulaganja, jačanje lokalne ekonomije i pomoć u stvaranju novih radnih mjesta. Pobjednički gradovi, kao i gradovi koji uđu u uži izbor imaju i pristup Europskoj mreži zelenog kapitala, koja im pruža podršku i platformu za razmjenu znanja i dobre prakse. Uz sve navedeno, prijašnji podnositelji zahtjeva smatraju da se proces prijave pokazao korisnim u procjeni njihovog napretka i planova te uspoređivanjem s ostalim sudionicima.

* Za dodatne informacije i smjernice posjetite https://www.egcaeglaportal.eu/

Izvor: eltis.org

Povratak