14. 9. 2022. | Aktivnosti članova

Evropska nedelja mobilnosti - promovisanje bolje povezanosti gradova Beograd i Novi Sad održivim vidom prevoza

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije (MGSI) , kao nacionalni koordinatori kampanje EMW u Srbiji,  podržaće po prvi put zajedničku aktivnost koja će se organizovati u dva grada – Beogradu i Novom Sadu. U svetlu ovogodišnje teme kampanje „BOLJA POVEZANOST“ Novi Sad i Beograd promovisaće bolju povezanost železnicom. Naime, ove godine uspostavljena je brza železnička veza između ova dva grada najsavremenijim brzim vozom „Soko“.

Biće upriličena dva događaja: u petak, 16.9. učenici osnovne škole iz Beograda otišli su vozom „SOKO“ u pratnji predstavnika Sekretarijata za saobraćaj iz grada Beograda, SKGO i Ministarstva saobraćaja u Novi Sad, gde će ih  dočekati predstavnici Uprave za saobraćaj iz Novog Sada, koji će im organizovati celodnevne prikladne aktivnosti na temu održivog načina kretanja:  učenici će se voziti autobusom na gas koji ne zagađuje životnu sredinu, isprobaće javne bicikle kao i bezbednu vožnju bicikala na Trgu slobode. Celu aktivnost je podržala i kompanija Srbija voz.

Kako održiva urbana mobilnost izgleda u Beogradu imaće priliku da se uvere studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji će u četvrtak, 22.9. biti gosti Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. Studenti, koje će pratiti i predstavnici gradske uprave iz Novog Sada, obići će pešačku zonu u centru grada a zatim će prisustvovati predavanju o Planu održive urbane mobilnosti u prostorijama SKGO.

Povratak