13. 6. 2023. | Dobra praksa iz EU

Hag uvodi visoke paušalne naknade za parking u centru grada i na plaži

Nizozemski grad Hag počeo je s jednogodišnjim pilot projektom visokih paušalnih naknada za parkiranje kako bi odvratio posjetitelje da u povijesni centar i na popularnu plažu Scheveningen dolaze automobilima. Cijena parkiranja na ulici je fiksni iznos od 50 eura bez obzira je li automobil parkiran 10 minuta ili cijeli dan.

Na početku projekta, visoka naknada odnosit će se samo na određene ulice tako da vlasti mogu naučiti o učinku takve mjere prije odlučivanja hoće li se proširiti na više ulica. Stanari i poduzeća s dozvolom za parkiranje izuzeti su iz ove sheme. Na ovaj način oni imaju prednost u pretežno stambenim ulicama.

Vlasti u Hagu uvode ovaj pilot kao odgovor na veliki volumen turista koji parkiraju svoje automobile na ulici u centru grada i na plaži. Osim što su ulice blokirane parkiranim automobilima, grad se suočio s pritužbama stanovnika koji su teško pronalazili parkirno mjesto.

Jurriaan Esser, glasnogovornik gradskog vijeća, rekao je: „Želimo da primarni način prijevoza budu vaše noge, zatim bicikl, javni prijevoz i, na kraju, automobili. To ne znači da ne dozvoljavamo automobile u našem gradu: to znači da ako putujete na kratkoj udaljenosti, vaš primarni način prijevoza bi trebale biti vaše noge. To pogoduje ne samo okolišu nego i vremenu putovanja.“

Reakcije na pilot shemu su različite. Poduzeća su zabrinuta da će kupci koji koriste automobile izbjegavati to područje dok oni koji podupiru održivu mobilnost pozivaju na širu strategiju koja bi odvratila od vožnje automobila, uključujući zabranu prolaznog prometa, uvođenje nižih ograničenja brzine i reorganizaciju prometnih tokova.

 

Izvor: Eltis

Povratak