12. 6. 2023. | Dobra praksa iz EU

Objavljen tematski vodič o integraciji upravljanja mobilnošću za javne i privatne organizacije u SUMP-ove

Novi vodič razvijen u sklopu projekta CIVITAS ELEVATE uključuje preporuke i primjere dobre prakse iz cijele Europe te dobrobiti bolje integracije upravljanja mobilnošću s privatnim i javnim organizacijama u SUMP-ove. U vodiču je istaknuto pet ključnih područja djelovanja, a namijenjen je urbanistima, prometnim stručnjacima, akademskoj zajednici, javnim i privatnim organizacijama te svima onima zainteresiranima za ovu temu.

SUMP-ovi i upravljanje mobilnošću teže postizanju istog općeg cilja, a to je povećanje upotrebe održivih načina prijevoza, stoga mjere povezane s upravljanjem mobilnošću čine bitan dio svakog SUMP-a.

Kako možemo osigurati da povećanje urbane populacije ne rezultira povećanjem prometa, zagušenja i zagađenja u europskim gradovima? Upravljanje mobilnošću sadrži rješenja za ovaj problem. Mekim pristupom promiče se održiva mobilnost u različitim lokalnim kontekstima.

Kako bi podržali urbaniste i prometne stručnjake u ovom procesu, tematski vodič o integraciji upravljanja mobilnošću za javne i privatne organizacije u SUMP-ove razvijen je u sklopu koordinacije i podrške projekta CIVITAS ELEVATE. Stručnjaci iz pet organizacija (Europska platforma za upravljanje mobilnošću, Klimaaktiv mobil, Tisséo Collectivités, općina Alba Iulia, Grad Gdansk), Savjetodavni odbor za politiku CIVITAS, TRT (Trasporti e Territorio) i skupina dionika iz sektora upravljanja mobilnošću radili su na ovome vodiču.

Tematski vodič za SUMP predlaže izbor ključnih preporuka i uključuje razne primjere dobre prakse iz cijele Europe, ističući prednosti boljeg integriranja upravljanja mobilnošću za javne i privatne organizacije u SUMP-ove za 5 sljedećih područja:

  • urbani razvoj
  • javne vlasti
  • poduzeća
  • obrazovni sektor
  • sektor turizma i slobodnog vremena.

 

Tematski vodič dio je zbirke dokumenata sa smjernicama EU-a, koji nadopunjuju revidirano drugo izdanje Smjernica za SUMP.

 

Publikaciju pronađite OVDJE.

Ovom i drugim SUMP tematskim vodičima možete pristupiti putem Eltisove web stranice OVDJE.

 

Izvor: Eltis

Povratak