19. 7. 2019. | Dobra praksa iz EU

Irska će zabraniti nove benzinske i dizelske automobile do 2030. godine

Irska namjerava zabraniti prodaju novih benzinskih i dizel automobila od 2030. godine. To je jedna od 180 mjera objavljenih u Akcijskom planu za klimu irske vlade.

Klimatski poremećaji već imaju veliki utjecaj na irsko okruženje, gospodarstvo, društvo i prirodne resurse. Akcijski plan za klimu identificira prirodu i opseg izazova, postavljajući ambiciozan smjer djelovanja u nadolazećim godinama za rješavanje tog problema. Plan naglašava trenutno stanje u ključnim sektorima, uključujući promet, električnu energiju, izgrađeni okoliš, industriju i poljoprivredu te opisuje smjer prema ambicioznim ciljevima dekarbonizacije.

U Akcijskom planu za klimu navodi se da je Irska trenutno “daleko od cilja” kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve. Ministar zaštite okoliša Richard Bruton istaknuo je kako je Irska „trenutno 85% ovisna o fosilnim gorivima“, a emisije stakleničkih plinova „brzo rastu“, što je trend koji treba zaustaviti.

Osim zabrane novih automobila s fosilnim gorivima do 2030. godine, planirano je da na irskim cestama vozi oko 950.000 električnih vozila. Kako bi to podržala, Irska vlada planira ulagati u mrežu za punjenje električnih vozila diljem zemlje. Osim toga, do 2025. godine, nove poslovne zgrade s više od 10 parkirnih mjesta morat će imati barem jednu stanicu za punjenje električnih vozila.

Mjere za ograničavanje korištenja starih automobila također su uključene u plan, a vlada je izjavila kako će prestati dodjeljivati certifikate National Car Test (NCT) benzinskim i dizelskim automobilima do 2045. godine.

Kako bi promovirala kupnju električnih automobila, vlada će također razmotriti uvođenje sheme odlaganja otpada za benzinske i dizelske automobile.

Neki tvrde kako programu ‘nedostaje pojedinosti i da se nije dovoljno snažno usredotočio na javni prijevoz’. Zelena stranka i Sinn Féin pozvali su na povećanje ulaganja u infrastrukturu javnog prijevoza.

Izvor: elitis.org
Slika: Unsplash

Povratak