29. 6. 2023. | Dobra praksa iz EU

Izvješće Greenpeacea rangira europske zemlje i gradove prema ponudi karata za javni prijevoz

Izvješće Greenpeacea objavljeno u svibnju 2023. rangiralo je 30 europskih zemalja i njihovih glavnih gradova prema kvaliteti ponude karata za javni prijevoz. Izvješće je obuhvatilo EU27, te Norvešku, Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Studija je za analizu koristila četiri kriterija: jednostavnost sustava naplate karata, punu cijenu dugoročnih karata, popuste za socijalno ugrožene skupine i stopu PDV-a na karte javnog prijevoza. U izvješću su ovi kriteriji različito odmjereni u svrhu nacionalne i gradske ljestvice.

Izvješće stavlja Luksemburg na vrh nacionalnog poretka s punim rezultatom od 100 od 100 bodova, a slijede ga Malta, Austrija i Njemačka. Tri grada koja su bila na vrhu ljestvice glavnih gradova su Tallinn (EE), Luksemburg (LU) i Valletta, a slijede ih Prag, Bratislava i Madrid.

Izvješće naglašava da samo tri od 30 zemalja nude relativno pristupačne karte za cijelu županiju, a to su Austrija, Njemačka i Mađarska. Na razini grada, javni prijevoz je besplatan u Luksemburgu, Tallinnu i Valletti. Jeftine mjesečne ili godišnje karte dostupne su u Pragu, Bratislavi, Beču i Rimu, iako potonji razmatra povećanje cijena 2023. Od 30 zemalja, šest oporezuje karte javnog prijevoza standardnom stopom PDV-a, koji se tipično primjenjuje na luksuznu robu.

Greenpeace poziva na stvaranje “europske karte”, po uzoru na “njemačku kartu”. Potonji putnicima pruža pristup uslugama regionalnog vlaka i autobusa, kao i uslugama lokalnog javnog prijevoza diljem zemlje, po cijeni od 49 eura mjesečno. U izvješću se tvrdi da bi trošak europske karte trebao biti pokriven ukidanjem poreznih izuzeća za međunarodne letove.

Izvješće je dostupno OVDJE.

Izvor: Eltis

Povratak