30. 10. 2019. | Parkiranje

Kopenhagen povećava troškove parkiranja do 100 puta za smanjenje automobila u gradu

U proljeće 2020., danska prijestolnica namjerava povećati cijene parkiranja za svoje stanovnike. Vlasnici većine ekonomskih automobila na dizel i benzin, bili su obavezni platiti samo 10 kruna za godišnju parking kartu. Ova se cijena povećava na 1.000 kruna, povećavajući se za 100 puta.

Vozila s još uvijek niskim razinama emisije imaju udvostručenje razine cijena s 2.000 na 4.000 kruna. Čak će i električni i vodikovi automobili reformom cjenovne politike morati platiti 200 kruna.

Fanny Broholm, članica gradskog vijeća iz stranke za zaštitu okoliša Alternativa tvrdi kako je „cijena od 10 kruna za dozvolu parkiranja stanovnika potpuno besmislena u odnosu na cijenu četvornog metra u Kopenhagenu. Neproporcionalna je u odnosu  na ono što se želi izvući iz gradskog prostora “. Ograničenje parkiranja smatra najučinkovitijom mjerom za smanjenje prometa automobilima.

Čak i nakon povećanja naknada za parkiranje, stanovnici Kopenhagena i dalje će plaćati manje nego stanovnici drugih velikih nordijskih gradova. Stanovnici Stockholma plaćaju 9.000 kruna, dok u Oslu parkiranje za stanovnike iznosi 2.200 kruna. Ali u Danskoj će stanovnici Kopenhagena najviše platiti u usporedbi s Aarhusom i Odenseom s razinama cijena za stambeno parkiranje od 500, odnosno 600 kruna godišnje.

Izvor: eltis.org

Povratak