27. 5. 2021. | Aktivnosti članova

Ljubljanski sustav javnih bicikala BicikeLJ slavi desetu godišnjicu!

Bicikli sustava javnih bicikala BicikeLJ zadnjih su 10 godina poznati prizor u glavnom slovenskom gradu Ljubljani. Usluga dijeljenja bicikla partnerstvo je između Grada Ljubljane i privatnog operatera Europlakat, koji je zajedničko ulaganje, uključujući JCDecaux.

Shema je narasla s 30 stanica i 300 bicikala na početku 2011. godine na 73 stanice i 730 bicikala danas. Usluga je popularna i omogućila je gotovo 8 milijuna vožnji u prvih 10 godina. 52.500 godišnjih pretplata na sustavu pokazuje da više od 17% Ljubljančana redovito koristi uslugu sustava javnih bicikala BicikeLJ. U prosjeku se svaki bicikl koristi osam puta dnevno.

Usluga se nastavlja širiti te će imati više od 80 stanica u narednim mjesecima. Također će ažurirati softver i napraviti vlastitu aplikaciju. BicikeLJ se financira putem oglasa, što znači da shema može naplatiti niske stope za ad hoc upotrebu i pretplate. Doista, prvih 60 minuta korištenja su besplatni.

Zoran Janković, gradonačelnik Grada Ljubljane, izjavio je: “Oduševljen sam što je Ljubljana biciklistički grad, u kojem je važan doprinos dao sustav javnih bicikala BicikeLJ. Čestitamo na 10 vrlo uspješnih godina! U Gradu Ljubljani smo svjesni da je biciklistički promet ekološki i zdravstveno najprihvatljiviji oblik mobilnosti, stoga neprestano unaprjeđujemo svoju biciklističku infrastrukturu, osiguravajući da je biciklizam još sigurniji i ugodniji. […] Od 2015. smo tri puta zaredom rangirani na popis 20 biciklističkih gradova koji objavljuje Copenhagenize Index. Najveće priznanje je, zapravo, povećanje biciklističkih ruta i zadovoljstvo građana. Radujem se što ću ta postignuća podijeliti sa sudionicima najveće svjetske konferencije o biciklističkom prometu Velo-City 2022 , koji ćemo ugostiti u Ljubljani od 14. do 17. lipnja 2022. godine.”

Članak objavljen prvi put na WebWireu 14. svibnja 2021.

Izvor: Eltis
Slika: Mestna občina Ljubljana

Povratak