29. 4. 2022. | Aktivnosti članova

Mikromobilnost u Rijeci

Nakon što se pilot-projekt uvođenja e-romobila za najam, provođen u razdoblju 2021. - 2022. pokazao uspješnim, Grad Rijeka je raspisao 26. siječnja 2022. javni poziv za prikupljanje ponuda za uslugu iznajmljivanja 600 e-romobila, s rokom prijave do 4. ožujka 2022.

U podlozi raspisa bili su utvrđeni tehnički elementi sustava, tj. karakteristike sustava i samih romobila, 32 lokacije za postavu romobila raspoređene u svim atraktivnim dijelovima u gradu, a osim općih uvjeta kojima treba udovoljiti prijava ponuditelja, utvrđeni su i posebni kriteriji za ocjenjivanje ponuda. Upravo po njima, ovaj se poziv izdvaja iz sličnih  jer se ponuditelje nije ocjenjivalo prema visini iznosa koji će ponuditi za korištenje javnih površina, već primarno prema kriterijima upravljanja sustavom, kvaliteti usluge ponuđene krajnjem korisniku, odgovornosti prema okolišu i tarifnom sustavu.

Nakon bodovanja ponuda prema navedenim kriterijima, tvrtki Bolt Services HR iz Zagreba odobreno je iznajmljivanje 300 e-romobila, tvrtkama Sustav javnih bicikala i Tier Mobility iz Zagreba, koje su dale zajedničku ponudu, iznajmljivanje 200 e-romobila, a tvrtki Zisch iz Biograda na Moru vršenje usluge sa 100 e-romobila.

Iako je odluka o rezultatima javnoga poziva donesena od strane gradonačelnika Rijeke polovicom travnja, uspostava novoga sustava očekuje se nakon 16. svibnja. U tijeku je sklapanje ugovora s te označavanje i opremanje svih lokacija potrebnom opremom i informatičkom podrškom.

Uvođenje flote od 600 e-romobila za iznajmljivanje predstavlja veliki doprinos razvoju mikromobilnosti u Rijeci te će biti vrlo zanimljivo pratiti korištenje sustava zamišljenoga kao free floating sustav, s robusnijim romobilima prilagođenima frekventnom korištenju, pri čemu će čak polovica flote biti ponuđena na korištenje po cijeni od 1 kune/minuti, a prva dva ponuditelja u svoju su uslugu ugradili i osiguranje korisnika. Iskustva stečena u sljedeće dvije godine bit će dragocjena za raspis sljedećega natječaja, a Grad Rijeka, kao dugogodišnji član CIVINET-a Slo-Hr-JIE i njegov donedavni predsjedatelj, rado će ih prezentirati i razmjenjivati s drugim sredinama koje namjeravaju razvijati sličan pristup u razvoju mikromobilnosti.

 

O samomu raspisu i rezultatima detaljne informacije mogu se naći OVDJE.

Povratak