29. 4. 2022. | Dobra praksa iz EU

Objavljeno 100 gradova odabranih da predvode misiju EU-a "Klimatski neutralni i pametni gradovi"

Europska komisija je objavila 100 gradova EU-a koji će sudjelovati u misiji EU-a za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine, tzv. Cities Mission. Gradovi dolaze iz svih 27 država članica, a 12 dodatnih gradova dolazi iz zemalja putem programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa (2021.-2027.). Među odabranim gradovima su i članovi mreže CIVINET - Ljubljana, Velenje i Kranj iz Slovenije, Zagreb iz Hrvatske te Sarajevo iz BiH.

U gradovima živi 75% građana EU-a. Globalno, urbana područja troše više od 65% svjetske energije, što predstavlja više od 70% emisija CO2. Stoga je važno da gradovi djeluju kao eksperimentalni i inovativni ekosustavi kako bi pomogli svim ostalima u njihovoj tranziciji da postanu klimatski neutralni do 2050. godine.

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije, rekla je: „Zelena tranzicija upravo sada probija svoj put diljem Europe. Ali uvijek postoji potreba za pionirima, koji sebi postavljaju još više ciljeve. Ovi gradovi nam pokazuju put u zdraviju budućnost. Podržat ćemo ih u tome! Počnimo s radom danas.”

Cities Mission dobit će 360 milijuna eura financiranja Horizon Europe za razdoblje od 2022. do 2023. kako bi do 2030. pokrenula inovacije prema klimatskoj neutralnosti. Istraživanja i inovacijske aktivnosti bavit će se čistom mobilnosti, energetskom učinkovitošću i zelenim urbanim planiranjem te ponuditi mogućnost izgradnje zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a.

Prednosti za gradove uključuju prilagođene savjete i pomoć od namjenske platforme misije koju vodi NetZeroCities, dodatna sredstva i mogućnosti financiranja te priliku pridruživanja velikim inovacijskim akcijama i pilot projektima.

Misija također pruža mogućnosti umrežavanja, razmjenu najboljih praksi između gradova te potporu uključivanju građana u misiju.

Sljedeći koraci

Komisija će pozvati odabrane gradove da razviju ugovore o klimatskim gradovima, koji će uključivati opći plan klimatske neutralnosti u svim sektorima kao što su energija, zgrade, gospodarenje otpadom i promet, zajedno s povezanim planovima ulaganja. Ovaj proces uključit će građane, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u Ugovorima o klimatskim gradovima omogućit će im suradnju s EU, nacionalnim i regionalnim vlastima – i što je najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ispunili ovaj ambiciozni cilj. Štoviše, u svjetlu ogromnog interesa iz 377 gradova da se pridruže misiji, Komisija također daje potporu za gradove koji nisu odabrani, uključujući podršku putem Misijske platforme i mogućnostima financiranja u okviru Radnog programa misije gradova Horizon Europe.

Više pročitajte ovdje: https://www.eltis.org/in-brief/news/100-cities-selected-lead-eus-climate-neutral-and-smart-cities-mission-announced

Povratak