25. 5. 2021. | Dobra praksa iz EU

Naučene lekcije iz CIVITAS-ovih istraživačkih projekata

Ova publikacija čitatelje vodi kroz ključne lekcije naučene iz šest projekata CIVITAS-ovog istraživačkog i inovacijskog djelovanja (RIA) koji su se financirali od 2016. godine: Cities-4-People, METAMORPHOSIS, Mobility Urban Values, PROSPERITY, SUITS i SUMPs-Up. Ti su projekti završeni krajem 2019., 2020., a jedan početkom 2021. (nakon produženja). Oni su formirali dva široka klastera - prva tri projekta su promatrala planiranje mobilnosti u susjedstvu, dok su ostala tri radila na planovima održive urbane mobilnosti (SUMP).

Čitatelji publikacije dobivaju općeniti uvod u svaki projekt, njegove metode vrednovanja te ključne alate i resurse, a predstavljene lekcije usko su povezane s gore spomenutim klasterima.

Informativne činjenice o planiranju mobilnosti u susjedstvu otkrivaju snagu i potencijal planiranja koje pokreću građani, savjetuju o tome kako se uključiti u učinkovito sustvaranje, pružaju savjete o provedbi sukreiranih mjera održive mobilnosti u lokalnim područjima i još mnogo toga.

Istodobno, svaki je projekt imao svoj fokus. Projekt METAMORPHOSIS je osnažio djecu da oblikuju vlastiti okoliš; Mobility Urban Values (MUV) i Cities-4-People koristili su vlastiti pristup usmjeren na prijevoz i mobilnost.

Informativne činjenice o SUMP-u daju savjete o angažiranju dionika SUMP-a te inovativne financijske nabave i poslovne modele, nude preporuke za učinkovitu izgradnju kapaciteta te navode kako pomoći lokalnim vlastima u razvoju i provedbi SUMP-a.

Svaki projekt koji se bavio SUMP-ovima, također je imao svoj naglasak. PROSPERITY se osvrnuo na ulogu (državne) vladine agencije koje mogu imati u njegovanju kulture SUMP-a; u projektu SUITS se uglavnom radilo s malim i srednje velikim gradovima, dok je SUMPs-Up ponudio opsežan program učenja u kojem je sudjelovalo blizu 100 gradova.

Publikaciju preuzmite OVDJE.

Povratak