8. 11. 2021. | Dobra praksa iz EU

Nica Azurna obala, Kopenhagen i Ghent dobitnici su nagrada Eurocities 2021

Mreža Eurocities svake godine održava konferenciju koja se fokusira na određenu temu i okuplja europske čelnike i političare. Istovremeno nagrađuje gradove za njihovu dobru praksu, inicijative i postignuća. Europski gradovi natjecali su se u tri kategorije: Nulto zagađenje, Planiranje javnih prostora i Od farme do stola. Među nominiranima bila je i Ljubljana u kategoriji Planiranje javnih prostora (zajedno sa Kopenhagenom i Utrechtom).

5. studenoga objavljeni su pobjednici Eurocities Awards 2021, a Nica Azurna obala (Francuska), Kopenhagen (Danska) i Ghent (Belgija) dobili su nagrade za svoju predanost ovogodišnjoj temi: „Moć gradova – transformacija društva”.

3 različite kategorije
Ove godine europski gradovi natjecali su se u 3 kategorije: Nulto zagađenje, Planiranje javnih prostora i Od farme do stola. Osim toga, Eurocities je po prvi put održao glasanje članova, omogućivši sudionicima konferencije da glasaju za svoj omiljeni projekt.

Nica Azurna obala

Stručni ocjenjivački sud odabrao je Nicu Azurnu obalu kao pobjednika nagrade “Zero pollution” za svoju inovativnu inicijativu Recyclerie des Moulins. Ovaj izvanredni projekt potiče lokalno gospodarstvo, otvara radna mjesta i pokreće urbanu regeneraciju pružajući prostor u kojem neželjeni predmeti mogu pronaći novi život. Drugim riječima, primjenjuje principe kružne ekonomije.

Kopenhagen

Svojom inicijativom Cloudburst Kopenhagen je izabran za dobitnika nagrade “Planiranje javnih prostora”. Prema Eurocitiesu, Cloudburst je projekt dizajna za cijeli grad koji se sastoji od 300 mjesta čija je svrha pohranjivanje viška kišnice, čime se štiti grad i poboljšava javni prostor. Inicijativa glavnog grada Danske također je osvojila glasove članova.

Ghent

Konačno, žiri Eurocitiesa odabrao je Ghent za pobjednika u kategoriji “Od farme do stola”. Proširujući to, grad je nagrađen za strategiju urbane hrane Ghent en Garde, koja promiče kraći, vidljiviji lanac hrane, smanjeno bacanje hrane i održiviju hranu, između ostalog.

“Oporavak je nužan. U gradovima je to jasnije nego bilo gdje drugdje jer su oni duboko pogođeni pandemijom. U međuvremenu, ne smijemo zaboraviti naše obveze da osiguramo digitalnu, zelenu i poštenu transformaciju kao što ovi projekti pokazuju. Gradovi su izvor milijun dobrih ideja koje se mogu dijeliti, ponovno koristiti, povećavati i prilagođavati. Vi im samo trebate dozvoliti da se nadahnu”, komentirao je predsjednik Eurocitiesa i gradonačelnik Firence Dario Nardella.

Izvor: pametni-gradovi.eu

Povratak