8. 11. 2021. | Aktivnosti članova

Ljubljana je najbolja zelena prijestolnica Europe

Ljubljana je izabrana za najbolju "zelenu prijestolnicu Europe" na listi organizacije European Best Destinations. Portal European Best Destinations europska je organizacija sa sjedištem u Bruxellesu, a glavne aktivnosti organizacije uključuju promicanje europske kulture i turizma. Ljubljana je u 2016. godini ponijela titulu Zelene prijestolnice Europe koju Europska komisija od 2010. godine dodjeljuje gradovima koji prednjače u brizi prema okolišu i težnji za održivim razvojem.

Žiri se uvjerio kvalitetom ljubljanskog zraka i vode, prostranim zelenim površinama po glavi stanovnika, upravljanjem javnim prijevozom i biciklističkim rutama, prirodnim turizmom te mogućnostima za aktivan odmor. Među glavnim prednostima je održiva orijentacija Ljubljanske regije kao turističke destinacije.

Ocjenjivači su istaknuli kako je Grad Ljubljana već 2008. godine zatvorio centar grada za motorni promet te da građanima i posjetiteljima nude bicikle u sustavu samoposlužnog najma Bicikelj (čiji je najam besplatan prvi sat). Istaknuli su i 542 m2 zelenih površina te Pčelinji put s više od 4.500 košnica raspoređenih po cijelom gradu. Ljubljanu su opisali kao grad prijatelj biciklista s uređenim biciklističkim stazama, a spomenuli su i da grad ima najveću razinu odvajanja kućnog otpada u EU, čak 70%.

Svojim rangiranjem na listi, Ljubljana je dobila priliku za predstavljanje na prvoj europskoj web stranici za promociju turizma www.europeanbestdestinations.com, a našla se i u američkom časopisu Forbes USA koji broji gotovo 80 milijuna čitatelja.

Zelena prijestolnica Europe najveće je priznanje gradovima u području održivog razvoja. Ljubljana je s ponosom nosila ovu titulu 2016. godine, kada je, prema mišljenju Europske komisije, u najkraćem mogućem roku napravila najviše promjena u kvaliteti života.

Već 2007. godine, s Vizijom Ljubljane 2025., krenuli su na put održivog razvoja grada, unutar kojeg i dalje slijede zacrtane ciljeve – osigurati kvalitetan život svim građanima u zelenom, sigurnom, čistom, solidaranom, tolerantanom i prijateljskom gradu.

Nagrada je vrlo značajna za Ljubljanu jer je grad uvrstila na europsku i svjetsku kartu održivih zelenih, turističkih i inovativnih gradova, gdje su zadržali vodeću ulogu.

Izvor: ljubljana.si

Povratak