3. 2. 2021. | Dobra praksa iz EU

Novi akcijski plan razvoja biciklističkog prometa u Helsinkiju

U okviru projekta CIVITAS Handshake, finski grad Helsinki objavio je svoj novi akcijski plan razvoja biciklističkog prometa za razdoblje 2020.-2025. Ažuriranjem prvog gradskog plana objavljenog 2014. godine, finsku prijestolnicu žele učiniti mjestom u kojem je biciklistički promet pogodan za sve uzraste i sva godišnja doba. Osim toga, grad želi povećati modalni udio biciklističkog prometa na najmanje 20 posto do 2035. godine.

Program će se usredotočiti na poboljšanje različitih aspekata biciklističke infrastrukture, a najvažnija mjera bit će brža provedba planirane gradske biciklističke mreže. To je predstavljeno u dokumentu iz 2016. godine. Nužne su i mjere promocije biciklističkog prometa, primjerice onih koje se tiču edukacije i mobilizacije ljudi da više koriste bicikl.

U okviru strategije definirano je pet podciljeva:

  • Stvoriti izravne i glatke rute za prometovanje biciklima, s jasnim rasporedom raskrižja i jasnim odvajanjem pješaka i biciklista od ostalog (cestovnog) prometa;
  • Osigurati rigorozno održavanje biciklističkih staza i parkirališta tijekom cijele godine;
  • Uzeti u obzir promet ciklusa prilikom planiranja gradilišta;
  • Osigurati da broj mjesta za parkiranje i usluge za bicikle zadovoljavaju potražnju te da su visoke kvalitete;
  • Marketinškim i komunikacijskim aktivnostima graditi pozitivnu sliku o biciklističkom prometu

 

Omogućavanje biciklističkog prometa također se podudara s ciljevima Helsinkija da bude najfunkcionalniji grad na svijetu te ugljično neutralan do 2035. godine.

Više o aktivnostima grada Helsinkija u sklopu projekta CIVITAS Handshake pročitajte OVDJE.

Izvor: civitas.eu
Slika: Unsplash

Povratak