20. 7. 2021. | Dobra praksa iz EU

Novi ciljevi Europske komisije usredotočeni su na čisti prijevoz

Europska komisija predložila je 14. srpnja 2021. ambicioznije ciljeve koji će, ako se ostvare, poboljšati politike EU-a u području klime, energetike, prometa i porezne politke za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030., u usporedbi s razinama iz 1990. Postizanje tih smanjenja emisija u sljedećem desetljeću od ključne je važnosti za Europu da postane do 2050. prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu, a Europski zeleni plan postane stvarnost.

Prepoznavši da prometne emisije predstavljaju 25% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, Komisija je za cilj postavila postići 90% smanjenja emisija stakleničkih plinova povezanih s prometom do 2050. Takav će cilj zahtijevati značajne promjene u prometnom sektoru.

Fokusirajući se posebno na kombije i automobile, Komisija je predložila sljedeće:
– 55% smanjenja emisija iz automobila do 2030.
– 50% smanjenja emisija iz kombija do 2030.
– nulte emisije iz novih automobila do 2035.
Promovira se i rast tržišta vozila s nula i niskim emisijama. Komisija posebno želi osigurati da građani imaju infrastrukturu koja im je potrebna za punjenje tih vozila.
Osim toga, od 2026., cestovni prijevoz bit će obuhvaćen trgovinom emisijama, stavljajući cijenu na onečišćenje, stimuliranje čišće potrošnje goriva i ponovno ulaganje u čiste tehnologije.

O preobrazbi našeg gospodarstva i društva u okviru Europskog zelenog plana više saznajte OVDJE.
O novim ciljevima vezanima za prijevoz pogledajte OVDJE.
Prateći promotivni video pogledajte OVDJE.

EU economy and society to meet climate ambitions (europa.eu)

Izvor: civitas.eu
Slika: civitas.eu

Povratak