15. 12. 2021. | Dobra praksa iz EU

Novi tematski SUMP vodič o sigurnoj upotrebi uređaja za mikromobilnost u urbanim područjima

Ovaj tematski vodič dio je zbirke smjernica EU-a te nadopunjuje revidirano drugo izdanje Smjernica za SUMP. Predlaže najbolju praksu i ključne preporuke o integraciji mikromobilnosti u planiranje urbane mobilnosti, s ciljem podrške gradovima u postizanju sigurnije upotrebe uređaja za mikromobilnost u urbanim područjima.

Mikromobilnost mijenja način na koji se neki ljudi kreću gradom, donoseći sa sobom za lokalne i regionalne vlasti, urbaniste i nacionalne donositelje odluka, nove i hitne izazove kao što su operativna pitanja vezana uz sigurnost, korištenje javnog prostora, upravljanja prometom i drugo.

Uvođenje zajedničkih flota e-romobila može potaknuti gradske čelnike i pružatelje usluga mikromobilnosti da rade ruku pod ruku kako bi probili put naprijed koji služi javnom dobru, ispunjava gradske ciljeve kao što je modalni pomak prema održivijim načinima prijevoza te omogućuje privatnom sektoru da stvori održive poslovne modele.

Tematski vodič dio je zbirke smjernica EU-a, nadopunjujući revidirano drugo izdanje Smjernica za SUMP. Predlaže najbolju praksu i ključne preporuke o integraciji mikromobilnosti u planiranje urbane mobilnosti, s ciljem podrške gradovima u postizanju sigurnije upotrebe uređaja za mikromobilnost u urbanim područjima. Također bi trebao podržati Europsku komisiju u provedbi akcije 22 Strategije održive i pametne mobilnosti. Fokusira se na dijeljene uređaje za osobnu mobilnost na električni pogon kao što su e-romobili i donosi smjernice o tome kako korisnici ovih vozila komuniciraju s korisnicima bicikala i bicikla s električnim pogonom (EPAC), kao i pješacima te drugim sudionicima u prometu.

Nadalje, vodič pruža preporuke o integraciji mikromobilnosti u pristup “Vision Zero” za mobilnost i planiranje, koji ima za cilj suzbiti sve smrtne slučajeve i teške ozljede u prometu, istovremeno povećavajući sigurnu, zdravu i pravednu mobilnost za sve. Ističe potrebu hitne integracije e-romobila u gradske planove održive urbane mobilnosti (SUMP), ali i u planove sigurnosti  pristupa Vision Zero i druge relevantne planove, poput planova urbanog razvoja.

Vodič za teme također pruža preporuke o integraciji mikromobilnosti u pristup mobilnosti i planiranju ‘Vision Zero’, koji ima za cilj eliminirati sve smrtne slučajeve i teške ozljede u prometu, istovremeno povećavajući sigurnu, zdravu, jednaku mobilnost za sve.

Publikaciju pročitajte OVDJE.
Ovom i drugim tematskim vodičima SUMP-a možete pristupiti putem Eltisove web stranice OVDJE.

Izvor: Elits

Povratak