18. 10. 2021. | Dobra praksa iz EU

Novi tematski SUMP vodič: Održivo planiranje mobilnosti u susjedstvu

U sklopu projekta SUNRISE sufinanciranog iz EU programa Obzor 2020 Rupprecht Consult i Koucky & Partners donijeli su vodič za održivo planiranje mobilnosti u susjedstvu. Cilj je bio povezati SUMP cijeloga grada s razinom susjedstva kao polaznom, baznom razinom u planiranju održive mobilnosti.

U dokumentu se mogu pronaći prednosti planiranja na ovoj razini. Naime, susjedstvo je prvi doticaj ljudi s gradom, mjesto gdje započinje svakodnevni život i odluke o kretanju. Osjećaj identiteta, komunikacijski kanali, lokalno znanje i kratke udaljenosti pogodne za aktivno kretanje važan su čimbenik planiranja na razini susjedstva. Osim toga, moguće je aktivno uključiti građane i ostale sudionike u sam proces planiranja, posebice u fazi provedbe prilikom implementacije inovacija. Polazište ovoga priručnika upravo je na vezi su-stvaranja kao proceduralnog pristupa i susjedstva kao prostorne, odnosno društvene jedinice.

U vodiču su istaknuti i nedostatci planiranja na niskoj razini kao što je susjedstvo, a neki od njih su manjak stručnjaka, nedostatak kvalitetnih podataka i utjecaj infrastrukturnih odluka na višoj razini koje izravno utječu na tako male prostorne jedinice. Naglasak je, stoga, na usklađenosti na višoj i nižoj razini planiranja kako bi aktivnosti SUMP-ova mogle podržati akcije na razini susjedstva i osigurati da decentralizirano djelovanje ostane kompatibilno s ciljevima i mjerama na razini cijeloga grada. Također, neke od inicijativa i prepoznavanja problema u susjedstvu mogu biti važne za provođenje pojedinih mjera na razini cijeloga grada.

Pri kraju priručnika, moguće je naći preporuke gradovima te regionalnim, nacionalnim i europskim tijelima.

Publikaciju možete preuzeti OVDJE.

Ostale tematske vodiče potražite OVDJE.

 

Izvor: Eltis

Povratak