30. 12. 2021. | Aktivnosti članova

Objavljen prvi broj e-glasila projekta TRIBUTE

U cilju suočavanja s izazovima koje postavlja brza difuzija novih prometnih tehnologija te potreba za inovativnim rješenjima mobilnosti, a sve radi odgovaranja na novonastale društveno-ekonomske i demografske promjene, osam gradova Jadransko-jonske regije (Ljubljana, Maribor, Milano, Novi Sad, Patras, Podgorica, Sarajevo i Zagreb), predvođenih Politehničkim sveučilištem u Milanu, pokrenulo je projekt TRIBUTE – „inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgradE“ – u okviru Europske transnacionalne suradnje Programa Interreg ADRION.

Projektu TRIBUTE, službeno započetome u siječnju 2021., cilj je razviti transnacionalnu strategiju gradskog prijevoza u Jadransko-jonskoj regiji, u skladu s novim ciljevima Europske unije o održivoj, integriranoj i inkluzivnoj mobilnosti. Procijenjeno trajanje projekta jest 30 mjeseci, dok njegova ukupna vrijednost iznosi 3.269.400,00 €, od čega je 2.778.990,00 € financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) te Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II.

Tijekom prvog razdoblja provedbe Projekta, od 1. siječnja do 30. lipnja 2021., glavni fokus projektnog konzorcija bio je na identificiranju dionika u projektu, i to u svakom od osam gradova partnera: Milanu, Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Patrasu, Novom Sadu, Sarajevu i Podgorici.

Iz perspektive Grada Zagreba, detektirano je ukupno 27 potencijalnih dionika iz sljedećih sektora: lokalna, regionalna i nacionalna upravljačka tijela, sveučilišta, poduzeća te nevladine  i neprofitne organizacije. Nakon provedenih inicijalnih razgovora te predstavljanja projekta TRIBUTE svim akterima, neki od dionika koji su odlučili sudjelovati u provedbi, ujedno su i članovi mreže CIVINET: Fakultet prometnih znanosti i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice,  Udruga “Sindikat biciklista” i ZET – Zagrebački električni tramvaj d. o. o.

Na kraju drugog projektnog razdoblja, osim finaliziranja predviđenih aktivnosti, partnerski konzorcij projekta TRIBUTE uspješno je usvojio platformu znanja, kao osnovni alat za cjelovitu provedbu projekta.

U prosincu / decembru 2021. objavljen je prvi broj e-glasila projekta, koji je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku.

* O projektu
* Za više informacija posjetite službenu web stranicu projekta TRIBUTE.

Povratak