11. 7. 2019. | Dobra praksa iz EU

Objavljen priručnik s preporukama za povećanja sigurnosti na cestama u urbanim sredinama

Europsko vijeće za sigurnost prometa je objavilo priručnik s više od dvadeset preporuka o tome kako povećati sigurnost na cestama u urbanim sredinama Europske unije. U priručniku se može naći izvještaj za 2017., a čiji podaci pokazuju da 70% smrtno stradalih na cestama u europskim gradovima čine pješaci, biciklisti i motociklisti.

Rješavanje problema sigurnosti u cestovnom prometu mora biti ključni prioritet za Europsku uniju i europske zemlje tijekom sljedećeg desetljeća, istaknulo je Europsko vijeće za sigurnost prometa.

Smrtnost na cestama na gradskim cestama smanjila se za otprilike polovicu u odnosu na one na ruralnim cestama u razdoblju od 2010. do 2017. godine. Pješaci, biciklisti i motociklisti – tri najranjivije skupine korisnika – predstavljaju 70% poginulih i ozbiljno ozlijeđenih na gradskim cestama.

Izvješće je također pronašlo velike razlike u razini sigurnosti diljem Europske unije. Smrtnost na gradskim cestama najveća je u Rumunjskoj, s 105 poginulih putnika godišnje na milijun urbanih stanovnika – četiri puta više od prosjeka EU-a.

U pogledu nedavnog napretka, Latvija, Grčka, Portugal i Poljska su zemlje EU koje su ostvarile najveći napredak u smanjenju smrtnosti na cestama u urbanim sredinama između 2010. i 2017. godine.

Izvješće sadrži više od dvadeset glavnih preporuka za djelovanje na razini EU-a, države i gradskih vlasti, a može se preuzeti na sljedećoj poveznici: https://etsc.eu/wp-content/uploads/PIN-FLASH-37-FINAL.pdf

Izvor: eltis.org

ecd8c52c-43fb-404f-9079-8a72e218f81d

Povratak