24. 7. 2023. | Aktivnosti članova

Peticija za osnivanje nagrade za održivu mobilnost u Srbiji

U čast Jelene Nikolić, naše drage kolegice i prijateljice koja nas je prerano napustila, pokrenuta je peticija za osnivanje nagrade za održivu mobilnost u Srbiji. Jelena je bila savjetnica za energetsku učinkovitost i održivu urbanu mobilnost u Gradskoj upravi Kruševcac, vizionarka i predvoditeljica brojnih promjena u urbanoj mobilnosti. Također je bila aktivna članica naše mreže CIVINET Slo-Hr-JIE i članica Upravnog odbora.

Inicijativu je pokrenuo Ognjen Todorović, voditelj Odjela za urbanu mobilnost Grada Beograda, dugogodišnji Jelenin suradnik i prijatelj. Mreža CIVINET podržava ovu ideju i poziva sve koji također podržavaju inicijativu da potpišu peticiju.

Podsjetimo se kako je zahvaljujući timu u kojem je Jelena bila vrlo angažirana, Grad Kruševac prvi grad iz Srbije koji se još 2015. pridružio mreži CIVINET i kako je to prvi grad u Srbiji koji je napravio Plan održive urbane mobilnosti (SUMP). Grad Kruševac dobitnik je nagrade Europskog tjedna mobilnosti za 2019. godinu. Gradskim ulicama udahnut je novi život bez automobila i to ne samo u centru – koji su preuzeli pješaci – već i u predgrađima, gdje su ljudi organizirali različite aktivnosti. Osim toga, uvedene su nove biciklističke staze, uređena šetališta, javni trgovi, gradski parkovi, što sve zajedno čini Kruševac gradom ugodnijim za život.

Jelena je, osim toga, nesebično dijelila svoje stručno znanje, iskustvo i ideje na brojnim radionicama i konferencijama prenoseći tako svoj entuzijazam na sve prisutne.

„Uspostavom ‘Nagrade Jelena Nikolić’ nastojimo prepoznati i slaviti pojedince ili organizacije koji pokazuju izuzetnu predanost, vodstvo i inovativna rješenja u području održive urbane mobilnosti. Ova nagrada služit će kao trajna počast Jeleninom neprocjenjivom doprinosu i pružiti platformu za poticanje daljnjeg napretka u održivoj mobilnosti u Srbiji i šire“, stoji u pozivu peticije.

Svojim potpisom podržite peticiju kojom se nastoji utemeljiti prestižno priznanje u području održive urbane mobilnosti.

Poveznica na peticiju

Povratak