14. 7. 2023. | Događanja

Održan webinar "Klima i mobilnost"

Naglasak webinara u kojem se okupilo 50-ak zainteresiranih sudionika i članova mreže CIVINET iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije bio je na javnim prostorima ugodnijima za život u kontekstu mitigacije klimatskih promjena uz održivu mobilnost i kvalitetno prometno prostorno planiranje u koje su uključeni i građani. Webinar je u organizaciji Tajništva mreže održan 11. srpnja 2023.

Danas svjedočimo sve većem utjecaju klimatskih promjena i njihovim posljedicama na naš svakodnevni život. Promet kakav poznajemo, gdje se u najvećoj mjeri oslanjamo na osobne automobile, jedan je od sektora koji ponajviše doprinosi takvome stanju. U EU je promet odgovoran za četvrtinu emisija stakleničkih plinova. Pritom se najveći udio  odnosi na automobilski promet, čak 70%. Međutim, 75 % stanovnika EU-a živi u gradovima i imaju važnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti, istaknula je moderatorica Magdalena Makar iz ODRAZ-a u svom uvodnom izlaganju.

Zatim su uslijedila su zanimljiva i edukativna tematska izlaganja. Ovakve radionice dopinose da mladi stručnjaci steknu novu perspektivu o prometno-prostornom planiranju i mogućnostima koje postoje.

U prvom su izlaganju sudionici imali priliku poslušati Mladena Maradina s Geografskog odsjeka PMF-a koji je govorio o tome u kakvoj su vezi klima i promet te koja su moguća rješenja ublažavanja onečišćenja zraka u gradovima. Osvrnuo se na aspekte utjecaja prometa (i prometnica) na klimatska obilježja urbanih sredina: klimatske promjene, onečišćenje atmosfere te utjecaj na toplinski otok grada.

Multimodalnost je ključna komponenta održive mobilnosti. Matija Sikirić sa Zavoda za gradski promet na Fakultetu prometnih znanosti u svom je izlaganju istaknuo koje su prednosti i osnovne komponente multimodalnosti te izazovi i prepreke. Okosnicu multimodalnosti čine metro i željeznica, brzi sustavi koji su upotpunjeni autobusnim i tramvajskim prijevozom te na koncu održivim i aktivnim načinima kretanja – pješačenjem i biciklističkim prometom.

Jana Vukić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorila je o participaciji, čemu ona služi, urbanoj održivosti i otpornosti u gradovima, kvaliteti života i dobrobiti te participativnom pristupu prostornom planiranju s osvrtom na dva provedena istraživanja u Dubrovniku i Zagrebu. Participacija bi trebala služiti tome da implementira lokalno znanje na pravi način. Nije bitno je li nešto stručno riješeno već jesu li to stanovnici prepoznali. Zelena infrastruktura i održiva urbana mobilnost su povezane, jer ako se dobro kombiniraju omogućit će da grad bude živi prostor na korist građanima i zajednici.

metodologijom pristupa placemaking koji pomaže osmisliti pozitivne i praktične projekte u zajednici upoznala nas je Marta Popiolek iz Placemaking Europe, europske mreže koja povezuje praktičare, akademike, lidere u zajednici, tržišne igrače i kreatore politika. Placmaking je dobar primjer transformacije loklanih sredina na razini susjedstva.

Nakon izlaganja održana je kratka rasprava sa sudionicima i završne riječi govornika.

Istaknuto je sljedeće:

 • potrebno je krenuti prema prilagodbi na klimatske promjene, jer su temperature sve više i više – važnost uloge ozelenjavanja grada i zelene infrastrukture
 • zelene površine su nam potrebne, što je onda stvar lokalne politike i urbanog planiranja
 • EU jedina zbog ovisnosti o energentima provodi politku klimatske neutralnosti, ali nema jasnu strategiju; u kriznim situacijama nedostaje konzistentnosti
 • uvijek treba uključiti i socijalnu komponentu / treba uključiti zajednicu
 • potrebno je mudro gospodarenje prostorom
 • ponuditi rješenja koja nisu značajno velika i skupa, primjerice postavljanje uličnog namještaja
 • participacija je bitna ali ne može uvijek i svuda biti provedena na određeni način
 • participacija bi trebala služiti da se implementira lokalno znanje na pravi način
 • nije bitno je li nešto stručno rješeno već jesu li to stanovnici prepoznali
 • bitna je suradnja i kontinuitet svih procesa i promjena, posebice s aspekata klimatskih promjena
 • kako bi se dogodile stvarne i opipljive promjene za stjecanje povjerenja i suradnju s građanima, krajnje odluke ne smuju biti samo političke već kolaborativne, u koje su uključeni svi dionici.

 

Snimka webinara dostupna je na ODRAZ-ovom YT kanalu na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=qnDu6UkdRmM

Sve prezentacije dostupne su u rubrici Multimedija: https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije

.

.

.

Webinar je organiziran kao dio aktivnosti projekta #CLIMASUM. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative #EUKI njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (#BMWK).

 

Povratak