8. 5. 2020. | Dobra praksa iz EU

Pismo: Europska izlazna strategija mora uključivati integrirani i održivi pristup urbanoj mobilnosti

Mreža POLIS je kao odgovor na COVID-19 pozvala na veću podršku održivoj urbanoj mobilnosti u europskoj izlaznoj strategiji. Pismo, koje je potpisalo 12 organizacija koje predstavljaju operateri javnih usluga prijevoza, poslovna udruženja, europske lokalne i regionalne vlasti i nevladine organizacije, naglašava potrebu za podrškom urbanoj mobilnosti kao odgovor na ovu krizu, ali i iskorištavanje mogućnosti da održiva urbana mobilnost ide prema naprijed. Pismo je upućeno izvršnom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu i povjerenici za promet Adini Vălean kako bi se osiguralo da održiva i sigurna urbana mobilnost bude ključni dio europske izlazne strategije za COVID-19.

Potrebna je strategija o urbanoj mobilnosti na europskoj razini kako bi se objedinile smjernice i ključne mjere za:

 • ubrzani prelazak na održivu, sigurnu i integriranu mobilnost u gradu
 • poticanje rasta i konkurentnosti zelene tehnologije prometa
 • poticanje implementacije sustava za urbanu teretnu sigurnost u budućnosti
 • spriječiti ukorijenjene i neodržive interese da iskoriste pasivnost i povijesno niske cijene nafte kako bi odustali ili odgodili napredak  postignut s Europskim zelenim planom
 • podršku lokalnim i regionalnim vlastima, dionicima javnog prijevoza, biciklističkim poduzećima i udrugama koje promoviraju pješačenje i vožnju biciklom, kako bi se uhvatili u koštac s izazovima i iskoristili mogućnosti koje donosi ova kriza.

 

Fokus se mora usmjeriti na ključna područja urbane mobilnosti, uključujući:

JAVNI PRIJEVOZ

Potrebna je hitna podrška javnom prijevozu kako bi se osiguralo da sektor može:

 • oporaviti se od naglog pada prihoda i gubitaka kapaciteta te osigurati da gubici koje je pretrpio radi očuvanja javne sigurnosti ne nanose nepopravljivu štetu njegovom financijskom zdravlju
 • postupno se vratiti na prethodne razine usluge, osiguravajući zdravstvene i sigurnosne uvjete te olakšati povećanje kapaciteta putem integrirane multi-modalne održive i sigurne vožnje
 • nastaviti ulagati u održivost, u skladu s europskim direktivama, slijedeći prijelaz na dekarbonizaciju i čistija vozila za smanjenje emisija, ali i za održavanje konkurentnosti naše industrije zelenih vozila.

 

PJEŠAČENJE I VOŽNJA BICIKLOM

Ova nam je kriza pružila jedinstvenu priliku za promjenu urbane mobilnosti u Europi. Usred krize, stvoren je nevjerojatan zamah za održivo ponašanje u mobilnosti te da privremene mjere postanu trajne.

Da bismo iskoristili ovu jedinstvenu priliku:

 • Moramo poticati privremene inicijative za pružanje više prometnica pješacima i biciklistima, koji se trenutačno postavljaju širom Europe, da ih bude što više i da se ta praksa nastavi ubuduće
 • Programi subvencija nabave električnih bicikala, koji su vrlo uspješno uspostavljeni u zemljama poput Francuske ili Švedske, trebali bi se primijeniti na cijelu EU, čineći vožnju biciklom privlačnijom za velike skupine stanovništva te na taj način dati poticaj i europskoj biciklističkoj industriji.
 • Biciklistički sektor predložio je EU Fond za pristup e- biciklima (eng. EU E-bike Access Fund). Ovaj bi fond ubrzao korištenje e-bicikala u zemljama gdje postoje tržišne prepreke za njihovu uporabu. Pristup će biti ubrzan kombinacijom poticaja za kupnju, zajedničke flote i dostave bicikala za male tvrtke. Fond je predložio 5,4 milijardi € za ubrzavanje pristupa u 22 zemlje Europske unije.

Pismo u cijelosti možete pročitati OVDJE.

 

Organizacije koje su dale potporu:

POLIS Network
UITP
ICLEI
European Metropolitan Transport Authorities
European Cyclists’ Federation
European Passengers Federation
Cycling Industries Europe
International Federation of Pedestrians
Confederation of the European Bicycle Industry
Walk21 Foundation
European Federation of Road Traffic Victims
Transport & Environment

Izvor: polisnetwork.eu

 

 

Povratak