15. 6. 2016. | Aktivnosti članova

Predstavljanje aktivnosti na izradi Plana održive urbane mobilnosti u okviru „Vidovdanskog eko dana“ u Kruševcu

Tradicionalna manifestacija „Vidovdanski eko dan Kruševac- zeleni grad“ ove godine održana je na platou ispred Doma Sindikata, 11.06.2016. godine, u okviru programa „Vidovdan 2016“, koji traje tokom celog juna meseca. Učešće u manifestaciji je uzelo više od 300 učesnika, od najmlađih, predstavnika predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, do javnih preduzeća, ustanova i udruženja građana.

Na jednom od štandova predstavnici Gradske uprave Kruševac i Prve tehničke škole pružali su informacije građanima, koji su imali prilike da se neposredno upoznaju sa detaljima i ciljevima izrade Plana održive urbane mobilnosti, kao i da popune anketu. Zbog izrade Plana održive urbane mobilnosti, urađena je preliminarna analiza svih vidova saobraćaja (pešačkog, biciklističkog, javnog saobraćaja, motornog saobraćaja (stacionarnog, dinamičkog i teretnog)). Za izradu detaljnije analize u toku je prikupljanje podataka. Ispitivanje stavova građana i prikupljanje podataka o stanju saobraćaja radi se preko Ankete, koja je dostavljena svim osnovnim i srednjim školama, koje se nalaze na teritoriji Generalnog plana Kruševca, kao i javnim preduzećima i ustanovama.

Zbog izrade Plana održive urbane mobilnosti formirana je Komisija i tri radna tima (radni tim za saobraćaj i inovacije, radni tim za ekološki i socijalni napredak i radni tim za učešće javnosti i promenu navika). U radne timove uključeni su predstavnici Gradske uprave, JP „Direkcije za urbanizam i izgradnju“, državnih institucija, policijske uprave, preduzeća, škola i udruženja građana.

Tokom „Vidovdanskog eko-dana“ Prva tehnička škola je sprovodila i dve kampanje „Biciklom bezbedno“ (vodić o bezbednom kretanju biciklista u saobraćaju) i „Iskusni i bezbedni u saobraćaju“ (namenjena za sugrađane preko 65 godina), a predstavnici Gradske uprave i Udruženja „Nulta emisija ugljen-dioksida“, pored pružanja informacija o izradi Plana urbane mobilnosti i animiranja građana da popune anketu, najavili su i manifestaciju „Evropska nedelja mobilnosti“, koja će se održati od 16-22. septembra 2016.godine.

Pored centralnog programa, prisutni su imali priliku da posete razne eko postavke, izložbu likovnih radova pristiglih po osnovu konkursa, kao i druge aktivnosti: crtanje na asfaltu, olimpijada u organizaciji Tree house, ali i da prisustvuju reciklažnim i istraživačkim radionicama, kao i eksperimentima na štandovima izlagača.

Organizatori ove manifestacije su Gradska uprava Kruševac, Kulturni centar Kruševac i Narodna biblioteka Kruševac.

Povratak