7. 11. 2022. | Dobra praksa iz EU

Promjena naših navika ključna je za održivu mobilnost

Postoje rješenja koja integriraju aktivne oblike kretanja u prometni sustav. Postoji i tehnologija koja olakšava njihovu implementaciju te omogućuje daljnja rješenja. Međutim, stvarno stanje je da je održiva rješenja izazovno implementirati ponajprije zbog postojećeg urbanog uređenja i otpora promjenama.

Promjene upravljačkih politika, nedostatak infrastrukture, posebice u ruralnim područjima, rast urbanog stanovništva i, naposljetku, otpor promjenama ključne su prepreke u bržoj i učinkovitijoj tranziciji prema održivoj mobilnosti. Cilj većine aktualnih prometnih politika je uputiti ljude da se kreću aktivno ili u većoj mjeri javnim prijevozom umjesto osobnim automobilom.

Poticanje promjena ponašanja u društvu veliki je izazov, a bez tog kulturnog pomaka ne možemo govoriti o postizanju razine nulte emisije ugljikovog dioksida. U Cundallu, međunarodnoj multidisciplinarnoj konzultantskoj tvrtki, radi se upravo na rješenjima kojima se potiče međusektorska suradnja u implementaciji održivih rješenja sa svrhom dostizanja ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena.

Naglasak je na dobrobitima za zdravlje i kvaliteti svakodnevnog života. Uz to, raspodjela i organizacija prostora kao vrijednog resursa vrlo je važna. Optimalno iskorištavanje slobodnog prostora i funkcionalno unaprjeđenje već iskorištenog sada je primarni zadatak svih planera. Uz navedeno, odgovarajuća komunikacija s građanima u procesu planiranja i provedbe rješenja pomaže u njihovom boljem prihvaćanju.

Uskoro ćemo, u sklopu webinara, dublje proučiti ovu temu i kako promjene u navikama i ponašanju ljudi mogu pridonijeti boljoj implementaciji mjera održive mobilnosti.

Izvor: Cundall

Povratak