13. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Sigurnosne preporuke za e-romobile i njihove vozače

Tvornički postavljeno ograničenje brzine od 20 km/h, veći kotači, zabrana vožnje po kolniku, obavezne kacige i minimalna dob od 16 godina. To su neke od preporuka navedenih u novom izvješću o sigurnijim tehničkim standardima za e-romobile i sigurniju uporabu e-romobila u Europi, koje su objavili Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC) i Parlamentarno savjetodavno vijeće Ujedinjenog Kraljevstva za sigurnost prometa (PACTS).

Izvješće je odgovor na brzi rast upotrebe e-romobila u posljednjih pet godina, i s time povezano povećanje broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda. Uzima u obzir veliki broj dostupnih podataka, bolničkih studija, testiranja sigurnosti vozila i istraživanja iz cijele Europe i šire.

Regulatorna slika za e-romobile trenutačno je pomiješana sa značajnim razlikama diljem Europe u pravilima o minimalnoj dobi, najvećoj snazi i brzini, korištenju kaciga i drugim aspektima. Autori izvješća željeli bi vidjeti zajedničke tehničke standarde za e-romobile i preporuke za njihovu uporabu što je više moguće usklađene.

Među preporukama ETSC-a i PACTS-a su:

  • Minimalna dob vozača od 16 godina ili dobna granica usklađena s minimalnom dobi za vožnju mopeda;
  • Obavezne kacige, usklađene s važećim pravilima u Danskoj, Finskoj, Grčkoj i Španjolskoj. Sedam drugih europskih zemalja zahtijeva od djece da nose kacige;
  • Zabrana vožnje sa suputnicima, kolnicima, korištenjem mobitela u ruci i pod utjecajem alkohola ili droga;
  • Tvornički postavljeno ograničenje brzine od 20 km/h, usklađeno s trenutnim pravilima u Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Švedskoj i Švicarskoj, kao i ograničenje snage od 250 W;
  • Mjere za sprječavanje neovlaštenog korištenja pri nesigurnim brzinama;
  • Minimalna veličina kotača od 30,5 cm;
  • Neovisne prednje i stražnje kočnice, svjetla, pokazivači i zvučni uređaj za upozorenje.

 

Iako je samo izvješće ograničeno na tehničke zahtjeve i pravila za vozače, ETSC ističe kako mnoge od njegovih postojećih preporuka za poboljšanje sigurnosti za ranjive sudionike u prometu, kao što su ograničenja brzine od 30 km/h, odvojene mreže biciklističkih staza, zone smirenog prometa i više razine provedbe koristit će svim sudionicima u prometu, uključujući korisnike e-romobila.

Komentirajući objavu izvješća, Antonio Avenoso, izvršni direktor Europskog vijeća za sigurnost prometa, rekao je:

E-romobili su sada uobičajen prizor u europskim gradovima, ali nažalost i teško ozlijeđeni vozači e-romobila u bolnicama. Kako bismo prekinuli vezu između povećanog broja ovih vozila i povećanog broja ozljeda, potrebne su nam neke razumne mjere kako bi vozači i drugi sudionici u prometu bili sigurni.”

“E-romobili mogu igrati ulogu u održivim gradovima budućnosti, koji moraju dati prioritet sigurnosti ranjivih sudionika u prometu, koristeći načine prijevoza koji su mnogo manje rizični za druge sudionike u prometu od automobila, kombija i kamiona.”

„Dakle, iako mislimo da bi se e-romobili trebali kretati sigurnom brzinom i da bi njihovi vozači trebali nositi kacige, također je odgovornost gradova uspostaviti sigurno cestovno okruženje, s mrežom odvojenih biciklističkih staza i odgovarajućim ograničenjem  brzine, što je bitno za veću sigurnost za sve.”

Izvršni direktor PACTS-a, David Davies, rekao je:

“Vrlo smo zadovoljni što radimo s ETSC-om na ovom izvješću. E-romobili su nova mogućnost mobilnosti u gradovima diljem Europe. U mnogim zemljama propisi još uvijek sustižu korak. PACTS i ETSC postavili su glavne sigurnosne odrednice za vozače i pješake te osnovne propise potrebne za sigurnu uporabu.”

Izvješće se može preuzeti s web stranice ETSC.
Pregled trenutnih pravila o e-romobilima u Europi, pogledajte OVDJE.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

 

Povratak