11. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Pariz olakšava putovanje osobama s invaliditetom za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024.

U ljeto 2024. Pariz je domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Za očekivanih 350.000 posjetitelja s invaliditetom, Ile-de-France Mobilités izradio je plan kako bi svakoj osobi s invaliditetom pružio pristupačno rješenje mobilnosti.

Očekivanja su da trenutna dostupna mreža autobusa i lakih željeznica u regiji neće moći zadovoljiti potrebe svih posjetitelja Igara kao što je to danas.

Stoga je Amélie Oudéa-Castéra, ministrica sporta, najavila izuzetnu ponudu prijevoza tijekom Igara. Javni prijevoz na zahtjev za osobe smanjene pokretljivosti postat će pojednostavljen, jeftiniji (oko 2 EUR po karti), a obujam će se povećati sa 730.000 putovanja u 2019. na više od milijun u 2024.

Fleksibilna usluga prijevoza opremljena za korisnike invalidskih kolica povezat će glavne postaje pariškog javnog prijevoza s mjestima održavanja Igara. Flota pariških taksija prilagođenih invalidskim kolicima povećat će se s 200 na 1.000 vozila 2024. godine uz 40 % popusta na cijene. Osim toga, postaje lokalnog javnog prijevoza bit će prilagođene za besprijekoran prijelaz između napuštanja vlaka i prelaska na sljedeći način prijevoza, poput shuttlea ili taksija.

Za one koji na utakmice dolaze automobilom, mjesta za odlaganje i parkiralište za osobe sa smanjenom pokretljivošću bit će smještene što je moguće bliže mjestima održavanja igre.

Izvor: Elits
Slika: Unsplash

Povratak