20. 8. 2021. | Dobra praksa iz EU

Skladište električnih teretnih bicikala u Pragu, jedan od najboljih europskih projekata s "nultom emisijom"!

Sredinom studenog 2020., u području Florenc u češkoj prijestolnici Prag, otvoreno je prvo skladište električnih teretnih bicikala. Depo Florenc posluje kao skladište za dostavu paketa za središte Praga. Do ljeta 2021. teretni biciklistički kuriri iz skladišta su već dopremili više od 50.000 paketa, prelazeći biciklom ukupnu udaljenost veću od 23.000 kilometara. Ovaj je projekt prepoznat kao jedan od tri najbolja projekta u kategoriji "Nulto onečišćenje" u sklopu dodjele nagrada Eurocities 2021.

Zamjenik gradonačelnika Praga za promet Adam Scheinherr kaže: „Trend u broju isporuka tijekom rada biciklističkog skladišta u Florencu potvrdio je našu pretpostavku: To je važan projekt i ima smisla nastaviti ga i dalje razvijati. Također je s pravom bio među najboljim europskim projektima na dodjeli nagrada Eurocities ‘2021 u kategoriji “nultog onečišćenja”.

Kao rezultat uspjeha skladišta Florenc, Prag će otvoriti drugi takav depo ispod gradske unutarnje obilaznice u poslovnoj četvrti Smichov u rujnu 2021. Lokacija je lako dostupna kombijima za iskrcavanje njihovih paketa te će biciklističkim kuririma omogućiti da pokriju i posljednju milju te vrše dostavu s obje strane rijeke Vltave. Depo će ugostiti osam tvrtki, a pregovori su u tijeku s još dvije. Također, depo će moći opsluživati do 10 punih kontejnera dnevno.

“Naše dosadašnje iskustvo u Pragu pokazuje kako mikro skladišta u gradskim središtima doprinose pojednostavljenju logistike, tako da roba uvijek stiže na najkraću moguću udaljenost. Drugim riječima, što više skladišta imamo, cijeli će sustav bolje funkcionirati ”, rekao je zamjenik gradonačelnika Scheinherr.

Izvor: eltis.org

Povratak