18. 8. 2021. | Dobra praksa iz EU

Novi tematski SUMP vodič za manje i srednje velike gradove

U sklopu projekta SUMPs-Up, financiranog u okviru programa Obzor 2020. Europske unije, Rupprecht Consult sastavio je tematski vodič „Planiranje održive urbane mobilnosti u manjim i srednje velikim gradovima“. Ovaj vodič primjenjuje SUMP smjernice na stvarnost planiranja manjih i srednje velikih gradova. Cilj mu je podržati gradove s manje od 100.000 stanovnika za koje je mnogo manje vjerojatno da će razviti Planove održive urbane mobilnosti, za razliku od njihovih većih kolega te su nedovoljno zastupljeni u bazama podataka dobre prakse i zajednici stručnjaka.

Manji gradovi često imaju manje resursa i stručnosti za strateško planiranje mobilnosti, što otežava razvoj SUMP-ova. Oni također imaju tendenciju da su jače ovisni o automobilima te imaju slabije razvijen javni prijevoz, što može učiniti još strašnijim težnju za ostvarivanjem održive vizije.
S druge strane, manji i srednje veliki gradovi često imaju dobro povezane društvene zajednice i veće udaljenosti za pješačenje i vožnju biciklom, nudeći idealne mogućnosti za održivu mobilnost. Na temelju analize njihovih specifičnih izazova i mogućnosti, ovaj vodič manjim gradovima pruža metode planiranja, alate i politike koje su se pokazale učinkovitima u manjim urbanim područjima. Također uključuje niz primjera dobre prakse iz cijele Europe, ističući prednosti SUMP -a za neke od najčešćih problema u manjim gradovima.

Publikaciju preuzmite OVDJE. Ovom i drugim SUMP tematskim vodičima možete pristupiti putem web stranice Eltisa.

Izvor: https://www.eltis.org/in-brief/news/new-sump-topic-guide-smaller-cities-and-towns

Povratak