7. 3. 2016. | Študijski obisk v Gradec

Študijski obisk članov mrež CIVINET Slovenija-Hrvaška-Jugovzhodna Evropa in CIVINET Madžarska in v Gradcu

Zaradi svojih številnih dosežkov in v zadnjem času izvedenih novih velikih projektov na področju trajnostne mobilnosti ter relativne bližine je bilo mesto Gradec izbrano kot kraj letošnjega študijskega obiska 20 članov mreže CIVINET Slovenija-Hrvaška-Jugovzhodna Evropa in 20 članov mreže  CIVINET Madžarska. Zanimiv obisk je odlično organizirala neprofitna raziskovalna organizacija na področju mobilnosti FMG AMOR, ki ima sedež v mestu in ki opravlja tudi naloge tehničnega sekretariata mreže CIVINET nemškega govornega področja. 

29 februarja 2016 je ing. Gerhard Ablasser z Oddelka za evropske projekte in mednarodno sodelovanje Direkcije za izgradnjo mesta Gradec v zgodnjih popoldanskih urah v prostorih FMG AMOR udeležencem študijskega obiska predstavil razvoj prometa ter prometnega planiranja v mestu, ki gre z roko v roki z načrtovanjem novih poslovnih in stanovanjskih sosesk in ima za cilj zagotoviti dobre prometne povezave tudi z javnim potniškim prometom in kolesom. Ob tem je predstavil tudi siceršnje dosežke mesta na področju trajnostne gradnje ter uporabe IKT tehnologij za vzpostavitev »pametnega mesta«.  Po predstavitvi razvoja in izzivov kolesarske politike v Gradcu s strani Kolesarskega koordinatorja mesta Gradec ing. Helmuta Spinka, je ing. Ablasser udeležence popeljal na zanimiv voden ogled ukrepov za izboljšanje mobilnosti in kakovosti življenje v mestnem središču.

Naslednje jutro so se udeleženci zbrali na Glavnem trgu, od s tramvajem odpeljali do trgovskega centra Murpark, kjer jim  prometni strokovnjak FMG AMOR Fred Dotter v živo predstavil ukrepe za povečanje uporabe somodalnosti javnega potniškega prometa in prevoza z osebnim avtomobilom ter povečanja privlačnosti obiska trgovskega centra z JPP (tramvaj, primestni vlak, mestni avtobus) in kolesom. Vodeni ogled se je nadaljeval z obiskom novega intermodalnega vozlišča – železniške postaje Don Bosco ter temeljito posodobljene Glavne železniške postaje, ki združuje tudi funkcije intermodalnega vozlišča in trgovsko-gostinskega centra.

/// Povezava na vse predstavitve in fotogalerija.

/// Več o študijskem ogledu kot ga je doživel avtor prispevka Andrej Klemenc si lahko preberete v nadaljevanju.

 

POVRATAK