7. 3. 2016. | Studijski posjet Grazu

Učenje o održivoj mobilnosti od Grada Graza - Studijski posjet Grazu članova mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i CIVINET Mađarska

Zbog svojih brojnih postignuća, kao i nedavno provedenih velikih projekata u području održive mobilnosti te neposredne blizine, grad Graz je izabran kao mjesto ovogodišnjeg studijskog posjeta za 20 članova mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i 20 članova mreže CIVINET Mađarska. Ovo zanimljivo studijsko putovanje, koje je održano 29. veljače i 1. ožujka 2016., organizirala je neprofitna organizacija za istraživanje u području mobilnosti FMG AMOR iz Graza, koja ujedno ima ulogu tehničkog tajništva mreže CIVINET njemačkog govornog područja.

Graz je glavni grad te političko, upravno, gospodarsko i kulturno središte austrijske savezne države Štajerske. Ima 275.000 stanovnika. Grad je važno regionalno prometno središte na V. europskom prometnom koridoru Baltik – Sjeverni Jadran. Na širem području tog industrijski razvijenog kraja živi 400.000 stanovnika, od kojih gotovo polovica svaki dan dolazi u Graz na posao ili u školu. U zadnje vrijeme se nekih 10.000 novih stanovnika godišnje doseli u Graz ili njegovu bližu okolinu. Na obodu mjesta sagrađena su tri velika trgovačka centra.

Studijski posjet je započeo okupljanjem sudionika u prostoru FMG AMOR-a (Austiran Mobility Research), gdje su im predstavljene aktivnosti koje lokalna uprava Grada Graza provodi na području održive mobilnosti te biciklističke politike i infrastrukture.

Naslov Europske prijestolnice kulture kao prilika za promjenu kulture mobilnosti
Gerhard Ablasser iz Odjela za europske projekte i međunarodnu suradnju Uprave za izgradnju grada Graza na početku svog predavanja iznio je neke činjenice o Grazu, koji je bio CIVITAS Grad godine 2008., Grad kulture Europe 2003. te Europski održivi grad 1996. godine. Istaknuo je kako Grad Graz posjeduje dugogodišnje iskustvo u provođenju brojnih EU projekata koji se bave razvojem prometa te predstavio neke od provedenih projekata (Mjere za biciklizam u sklopu CIVITAS trendsetter-a, Zajednički prostor -Sonnenfelsplatz, Sudjelovanje javnosti – Model za gradski labaratorij i Annenstraße).

Planiranje prometa – prostor za ljude
Predstavio je i način planiranja razvoja prometa u gradu, koji je povezan s planiranjem novih stambenih i poslovnih četvrti te ima za cilj osigurati dobru prometnu povezanost javnim prijevozom i biciklom. Također je istaknuo postignuća grada u području održive gradnje te korištenja ICT tehnologija za izgradnju “pametnog grada“.

Ablasser smatra kako se dugoročnim planiranjem mjera održive mobilnosti može postići bolja kvaliteta života u gradu.

Inženjer Helmut Spinka iz Odjela za prometno planiranje grada Graza  predstavio je integralnu biciklističku politiku koja se provodi na području grada.

U Grazu postoji mreža javnog prijevoza sa šest tramvajskih i 37 autobusnih linija. Od 1992. u nekim se dijelovima  grada provodi ograničenje brzine kretanja vozila od 30 km/h. Kontinuirano se radi i na osvještavanju javnosti putem različitih kampanja (npr. provjera bicikala, pranje bicikala, škola bicikliranja za učenike, provjera biciklističkih svjetala, gradska biciklijada).

Razvoj prometa u Grazu temelji se na sljedećim načelima planiranja:

  • Graz je grad dobre pristupačnosti i kratkih udaljenosti
  • Graz je grad s uravnoteženom raspodjelom prijevoznih sredstava, socijalno i ekološki prihvatljivim prometom te planiranjem u koje su uključeni građani i lokalne zajednice.

 

Biciklizam
Grad ima 130 km biciklističkih staza, s tim da je biciklistima dopušteno voziti u većini jednosmjernih ulica, ali na mnogim mjestima, gdje nema prostora, mogu voziti i po tramvajskim prugama i trakama namijenjenim autobusima. Strah da će to ugroziti sigurnost biciklista te će biti usporena vožnja tramvaja i autobusa se pokazao kao neopravdan. Biciklistička infrastruktura je dobro označena horizontalno signalizacijom, kao i označavanjem smjera i udaljenost do glavnih točki u gradu i okolini.

U posljednjih pet godina, trend je zaustavljen, tako da Grad sada pokušava ukloniti nedostatke u mreži biciklističkih veza te je proširiti i poboljšati, kao i poboljšati sigurnost parkinga za bicikle, osobito u intermodalnim čvorištima i stanicama javnog prijevoza. Poboljšanje biciklističke infrastrukture je sastavni dio svih većih cestovnih, željezničkih ili tramvajskih projekata u gradu.

Organizirana šetnja gradom
Nakon prezentacija, sudionici su imali priliku upoznati se s konkretnim mjerama koje su poduzete za poboljšanje kretanja i kvalitete života u gradu. Tako su imali priliku prošetati gradskim ulicama i trgovima u samom središtu grada, koji su iz prometnih ulica i parkirališta prenamijenjeni u pješačke zone.

Posjetili su i prvi austrijski centar mobilnosti Mobil Zentral Graz, mjesto gdje putnici i posjetitelji mogu dobiti informacije o mogućnostima korištenja javnog prijevoza, najma bicikala, prijevoza bicikala u javnom prijevozu te kupiti ulaznice za bilo koju destinaciju u gradu, regiji te na širem europskom području.

Centar se nalazi u neposrednoj blizini Jakominijevog trga, glavnog prometnog čvorišta za javni prijevoz na području grada Graza, kroz koje dnevno prođe preko 100.000 putnika. To je zajednički prostor, koji gradski autobusi i tramvaji dijele s biciklistima i pješacima.

S jedne strane, Mobil Zentral Graz objedinjuje i unaprjeđuje postojeće usluge, dok s druge strane nudi dodatnu ponudu, koja je u skladu s različitim zahtjevima i potrebama kupaca (učenika, putnika, umirovljenika, obitelji, turista), a sve to u cilju što manjeg korištenja osobnog automobila te promicanja održivijih načina prijevoza.

Napori za promjenu načina putovanja pri kupnji
Drugi dan posjete sudionici su se okupili na glavnom gradskom trgu te tramvajem otišli u trgovački centar Murpark. Fred Dotter, prometni stručnjak iz FGM Amora, na tom je primjeru predstavio mjere za povećanje korištenja javnog prijevoza te postizanja atraktivnosti posjeta trgovačkom centru javnim prijevozom (tramvajem, prigradskim vlakom) i biciklom.

Graz ima dugogodišnju tradiciju izgradnje velikih trgovačkih centara izvan središta grada. Murpark je prvi trgovački centar koji je tramvajem i vlakom izravno povezan s centrom grada. Za putnike i one koji idu u kupovinu, 2007. godine produžena je tramvajska linija br.4 za oko 1,3 km te sada iz centra grada postoji izravna linija koja vozi u taj trgovački centar i gradsku četvrt Liebenau.

U garaži trgovačkog centra može se parkirati automobil u prostoru park & ride te za cijenu karte parkinga koristiti uslugu javnog prijevoza u centar grada ili posjetiti neku od brojnih trgovina trgovačkog centra Murpark. U sustavu trgovačkog centra dostupno je 2.000 parkirnih mjesta.. Uz trgovački centar je željeznička stanica, koja omogućava brz dolazak do glavne željezničke stanice. U sklopu garaže, osigurana su i parkirna mjesta za bicikle.

Modernizacija željezničke infrastrukture – ključ za razvoj intermodalne mobilnosti na razini grada i regije
Obilazak se nastavio posjetom novoj željezničkoj stanici Don Bosco te moderniziranoj Glavnoj željezničkoj stanici , koja kombinira funkciju intermodalnog čvorišta i trgovačko-ugostiteljskog centra.

Željeznička stanica Don Bosco važno je čvorište za putnike s juga i istoka, a koristi se kao oslonac glavnom željezničkom kolodvoru. Ovo je čvorište ujedno dio novoizgrađenog tunela Koralm, koji će poslužiti kao željeznička veza između Graza i pokrajine Carinthia. Nakon što završi izgradnja tunela, sav međunarodni željeznički promet prolazit će na putu iz Beča prema Italiji kroz grad Graz (Project Hauptbahnhof 2020).

Posjet smo završili na Glavnom željezničkom kolodvoru, na koji smo stigli vlakom sa željezničke stanice Don Bosco. Kolodvor se nalazi oko 2 km zapadno od centra grada s kojim je povezan tramvajem. Postaja služi kao glavno čvorište koje povezuje Beč na sjeveru i Sloveniju na jugu. Moderniziranu Glavnu željezničku stanicu karakterizira dinamično oblikovan krov nad platformama. I prije ulaza u stanicu je postavljena kružna nadstrešnica, nazvana ‘zlatno oko’, koja štiti od kiše putnike koji dolaze s gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima ili tramvajima.

U budućnosti, nova će željeznica Koralm omogućiti izravnu vezu iz Graza u Italiju preko Klagenfurta. Koralmbahn je 127 km duga dvotračna, elektrificirana, brza željeznička pruga, koja je u izgradnji, a koji će povezati gradove Graz i Klagenfurt. Izgradnja je započela 2001., a očekuje se da će biti operativna do 2023. godine.

Sve prezentacije na jednom mjestu potražite ovdje.
Fotogaleriju pogledajte ovdje.

Povratak