20. 12. 2019. | Dobra praksa iz EU

[SUMPs-Up] Priručnici za integraciju mjera održive mobilnosti dostupni na hrvatskom jeziku

Kao jedan od rezultata projekta CIVITAS SUMPs-Up su i tri priručnika za integraciju mjera i paketa mjera Planova održive mobilnosti u gradovima i akcijski plan djelovanja za planove održive mobilnosti u gradovima, koji su od sada dostupni i na hrvatskom jeziku.

 

Priručnici za integraciju mjera i paketa mjera Planova održive mobilnosti u gradovima (SUMP)
Ovaj niz od tri dokumenta pruža smjernice za prepoznavanje odgovarajućih mjera SUMP-a, zajedno s načinom poboljšanja odabranih područja mobilnosti. Oni također sadrže preporuke, ocjenjivački sustav za prioritete mjera i popise prilagođene svakom tipu grada. Svaki priručnik ima svoj tematski fokus.

(1) START Za gradove početnike
Ovaj priručnik pruža podršku projektantima u gradovima koji još nisu upoznati s planiranjem održive mobilnosti u gradovima i kojima je potrebna pomoć pri odlučivanje o tome kako započeti u smislu izbora mjere. Kao dodatni priručnik uz opće smjernice Plana održive mobilnosti u gradovima (SUMP), ovaj priručnik daje primjere i prijedloge za prvi SUMP, vrste mjera koje mogu biti značajne za SUMP, kako ocjenjivati mjere i kako pribaviti odobrenje za odabrane mjere. U odnosu na postupak izbora mjera, ovaj priručnik opisuje četiri koraka za provođenje provjerenog popisa podesnih, učinkovitih mjera za gradove početnike.

(2) KORAK NAPRIJED Za srednje napredne gradove
Ovaj priručnik pruža podršku gradovima koji su upoznati s planiranjem održive mobilnosti u gradovima. Grad koji je napravio korak naprijed primjenjuje mjere SUMP-a, ali ne sistematično. Pitanja na koja se odnosi ovaj priručnik su kako primijeniti sistematičan i učinkovit pristup pri odabiru mjere, kako postići sinergiju između različitih vrsta mjera i područja politike, kako prilagoditi nova područja mjera u ono što je već poduzeto unutar grada te kako postići veću sistematičnost u postupku odabira mjere.

(3) OSMIŠLJANJE INOVACIJA Za napredne gradove
Ovaj priručnik pruža podršku gradovima koji imaju iskustva u planiranju SUMP-a te imaju ambicioznu viziju i ciljeve, ali im je potrebna inspiracija u odnosu na kako primijeniti inovativne mjere. Svrha ovog priručnika je davanje inspiracije u odnosu na kako potaknuti inovacije, davanjem primjera i alata.

Akcijski plan
Standardi za razvijanje plana djelovanja SUMP-a
Ovaj dokument je usmjeren na gradske projektante koji razvijaju plan djelovanja za planove održive mobilnosti u gradovima. To je specifikacija SUMP Smjernica, osobito stadija 3: Razrađivanje plana. Smjernica prati odabir mjera i paketa mjera opisanih u D3.1 Priručniku o integraciji mjera i paketa mjera u SUMP-u te je razvijena unutar projekta CIVITAS SUMPs-Up, koji je financiran od strane Europske unije.

Izvor: https://sumps-up.eu/publications-and-reports/#c2257

Povratak