11. 2. 2020. | Dobra praksa iz EU

Svaka ulica u Parizu trebala bi do 2024. godine biti prilagođena biciklima

U svojoj kandidaturi za ponovni izbor, aktualna gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo želi pretvoriti francusku prijestolnicu u "grad petnaestak minuta" (Ville Du Quart D'Heure). Ovaj cilj je pretvoriti Pariz u grad prilagođen ljudima, u kojem svi mogu pronaći sve na 15 minuta udaljenosti od svoje kuće (po mogućnosti, ne koristeći automobil). Planovi se temelje na promjenama u prometu koje je iznijela u Planu Velo tijekom svog trenutnog mandata. Oni su uključivali uklanjanje prostora za automobile i povećanje prostora za bicikliste i pješake.

Hidalgo je u siječnju predstavila više planova za Pariz, koji su uključivali planove da svaka ulica u Parizu ima biciklističku stazu, a svi gradski mostovi da imaju zaštićene biciklističke staze. Hidalgo je otkrila kako će prostor potreban da se pariški biciklisti osjećaju ugodno uglavnom doći na štetu putovanja motornim vozilima. Prema njenim planovima, Pariz će ukloniti 72% svojih parkirnih mjesta na ulici.

Prema studiji Pariške radionice urbanizma (fran. Atelier Parisien d’Urbanisme) za 2019., u Parizu postoji 83.500 parkirnih mjesta na ulici: Hidalgo planira ukloniti 60.000. U Parizu ima ukupno 621.600 parkirnih mjesta, od kojih su većina kućna ili trgovačka parkirališta.

Na temelju ideja „segmentiranog grada“ kojeg je predložio Carlos Moreno, profesor „pametnog grada“ na Sveučilištu Pantheon-Sorbonne (Paris 1) „grad od petnaestak minuta“ uključivat će razvoj ključnih prometnica u Parizu, nedostupnih motornim vozilima, pretvarajući na taj način trenutno prometno zagušena raskrižja u pješačke staze i stvarajući ‘dječje ulice’ pored škola.

Hidalgo obećava da će njezin izbor biti zelene površine, povrtnjaci i igrališta, zauzevši tako mjesta za parkiranje. Nešto od onoga što Hidalgo naziva “novom organizacijom ulica” bit će trajno, dok će drugi elementi, poput školskih ulica prilagođenih djeci, djelovati samo tijekom početka i kraja škole.

Hidalgo je prihvatila neke Morenove ideje kao dio kampanje za ponovni izbor te se želi smatrati najzelenijim kandidatom za gradonačelnika grada. Gradonačelnica je Pariza od 2014. godine i prva žena koja obnaša tu dužnost. Dva kruga općinskih izbora održat će se u Parizu 15. i 22. ožujka, zajedno s ostalim francuskim općinskim izborima.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak