4. 8. 2017. | Aktivnosti članova

U Borovnici održana svečanost povodom 160. godišnjice Južne željeznice

27. 7. 2017. u Borovnici, malom gradu 22 km jugoistočno od Ljubljane, održala se svečanost povodom 160. godišnjice Južne željeznice na kojoj su, između ostalih, sudjelovali slovenski ministar za infrastrukturu dr. Peter Gašperšič, europska povjerenica za promet mag. Violeta Bulc i generalni direktor Slovenskih željeznica g. Dušan Mes, kao i članovi europskog i slovenskog parlamenta, državni sekretari i gradonačelnici te predstavnici mreže CIVINET Slo-Hr-JIE.

bulc

Pruga Beč-Trst bila je prva u Europi koja je prešla planine i uspostavila željeznički promet između srednje Europe i Mediterana odnosno Jadrana. Odigrala je značajnu ulogu i u modernizaciji prometa, privrede i općegeg razvitka u slovenskim dijelovima Austro-Ugarske monarhije. U Borovnici se do početka II. svjetskog rata nalazio najveći objekt na cijeloj pruzi – Borovniški vijadukt – koji je bio u svoje vrijeme najveći željeznićki vijadukt u Europi, a bio je u više faza srušen između i odmah poslije rata.

Izgradnjom pruge odnosno vijadukta, Borovnica je iz malog zabačenog sela postala naselje povezano modernim prometnim vezama sa svijetom, koje se još danas ne samo ponosi svojom željezničarskom baštinom nego i održava visoki udio željezničkog putničkog prometa. U procesu je izrada SUMP-a, a planira se izgradnje suvremenog P+R uz pomoć EU kohezijskih fondova kao i unaprjeđenje i širenje infrastrukture za bicikliste i pješake

Povratak