15. 6. 2023. | Aktivnosti mreže

U Mariboru održana radionica o inovacijama u području urbane mobilnosti

Dana 7. lipnja 2023. u Mariboru je održana radionica o inovacijama u mobilnosti. Naglasak je bio na inovativnom pristupu i pripremi inovacijskih projekata. Radionicu je organizirao ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) u suradnji s Gradom Mariborom i REGEA-om (EIT Urban Mobility).

Nakon uvodnog obraćanja gradonačelnika Maribora, program je otpočeo prezentacijom primjera održive urbane mobilnosti i investicijskih projekata u Mariboru koje su predstavile Dorotea Rebernik i Mateja Bitenc iz Mestne občine Maribor.

Uroš Pivk iz tvrtke Ridango prikazao je iskustva u elektromobilnosti i Ridangova pametna rješenja za e-vozila. Petra Grgasović iz REGEA-e govorila je o potencijalu inovacija u održivoj  mobilnosti – zašto su važne, gdje ih očekivati te kako ih primjeniti u lokalnom kontekstu. Jedna od mogućnosti je kontinuirani rad na testiranju inovativnih rješenja putem living labova.

Temu radionice, u sklopu pitch sesije, potkrijepili smo konkretnim primjerima inovativnih ideja, rješenja i usluga koja su prezentirali predstavnici sedam inovativnih startup-ova u području mobilnosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Latvije.

Krešimir Herceg iz hrvatske tvrtke Bikedamy predstavio je digitalno rješenje za promicanje cikloturizma. Bikademy je jedinstveni hrvatski inovativan cikloturstički proizvod namijenjen svima koji bicikliraju i pritom istražuju destinacije, njihovu kulturnu i prirodnu baštinu. Na interaktivan, edukativan i zabavan način promovira gradove i regije kao poželjne cikloturističke destinacije, a bicikliste nagrađuje za trud.

Irene Ternes iz njemačkog startupa Urban Monkeys prezentirala je inovativan pristup mobilnosti pri turističkim turama. Riječ je o aplikaciji Urban Monkeys koja je osmišljenja kako bi turističko razgledavanje učinila ugodnijim i bez muke. Aplikacija nudi hop-on-hop-off ture razgledavanja temeljene na rutama javnog autobusa i tramvaja, čineći svima lakim i pristupačnim razgledavanje svih najboljih atrakcija u nekom gradu.

Carla Ferreri iz inovativnog domaćeg startupa Gepek prikazala je platformu za dostavu paketa Gepek kao rješenje problema urbane i ruralne dostave. Riječ je o prvoj platformi za zajedničko korištenje paketa temeljenoj na blockchainu koja trenutno broji 5.000 korisnika.

Nikola Balaban iz Dispo Marketa govorio je o optimizaciji logističkih procesa za prijevoznike. Dispo Market je slovenski startup koji radi na poboljšanju učinkovitosti cestovnog prijevoza naprednim tehnologijama za srednje do velike prijevozničke i logističke tvrtke.

Damir Vuksan iz tvtke Strojarske konstrukcije Vuksan d.o.o.  predstavio je SED Station (Smart Eco Distribution Station), prototip autobusnog stajališta budućnosti. Riječ je o modularnom i zelenom stajalištu koji zadovoljava nove koncepte prijevoza putnika i tereta.

Michael Federlin i Daniel Wolpert iz njemačkog startupa Wikimove predstavili su digitalnu platformu koja podržava mobilnost kao uslugu MaaS, Za razliku od bilo kojeg drugog skalabilnog MaaS rješenja na tržištu, wikimoveovo rješenje napravljeno je tako da njime upravljaju sami gradovi. To znači da profit nije primarna motivacija. Gradovi mogu aktivno subvencionirati ili kažnjavati određene mogućnosti mobilnosti i ponašanje na temelju njihovog utjecaja na okoliš i društvo.

Posljednju pitch prezentaciju održao je Krišjānis Stirna iz latvijskog startupa SkanAuto na temu upravljanja i nadzora prometa u mirovanju zasnovanog na umjetnoj inteligenciji. Njihovo rješenje temelji se na najnovijim tehnološkim postignućima kako bi ponudilo učinkovit „privatnost na prvom mjestu“ pristup pri provedbi gradskog parkiranja i urbanog nadzora. Kao rezultat toga, postiže se manje zagušen, zeleniji grad u koji su svi uključeni.

U nastavku radionice ulijedio je interaktivan rad u grupama tijekom kojeg su polaznici raspravljali o izazovima s kojima se susreću u svojim gradovima te istražili inovativne ideje koje mogu pomoći u njihovom rješavanju.

Završni dio radionice proveli smo u šetnji gradom te posjetili nekoliko mariborskih lokacija na kojima su implementirane razne zanimljive inovacije u mobilnosti: pješačke zone te inovativni pješački prijelazi, taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, semafori prilagođeni pješacima, prenamjena parkirnih mjesta u društvene prostore parklet, kiss&ride i sl.

Radionica je organizirana u sklopu projekta CLIMASUM. Na radionici su sudjelovali i predstavnici mreže CIVINET Češka-Slovačka koji su od 6. do 8. lipnja bili u studijskom posjetu Ljubljani i Mariboru.

Sve prezentacije dostupne su ovdje: https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije/

Povratak