12. 5. 2022. | Dobra praksa iz EU

U planu biciklistička poveznica istoka i zapada Berlina

Početkom travnja 2022. godine usvojen je plan izgradnje najduže biciklističke rute u Berlinu koja će u duljini od 38 km spajati istok i zapad njemačkog glavnog grada. Budući da ruta dijelom prolazi kroz povijesni centar grada, gradske vlasti smatraju kako će pridonijeti promociji biciklizma kao čiste i zdrave alternative automobilskom prijevozu.

Planirana biciklistička ruta povezivat će šest berlinskih okruga što obuhvaća područje od preko pola milijuna stanovnika. Ruta će biti adekvatno obilježena, osvijetljena, na adekvatnoj podlozi i širine minimalno 3 metra u oba smjera. Važno je istaknuti kako će biciklisti koji će voziti ovom relacijom imati što je moguće veću prednost na raskrižjima s motoriziranim prometom.

Meike Niedbal, berlinski tajnik za mobilnost, istaknuo je kako je glavna svrha ove brze biciklističke poveznice ostvariti atraktivnu ponudu za bicikliste jer biciklistički promet treba biti udobna, sigurna i dovoljno brza alternativa automobilskom prometu, čak i na duže udaljenosti.

Predviđeni potencijal ove rute je, između ostaloga, da će oko 6 700 ljudi dnevno promjeniti način prijevoza s automobila na bicikl. Daljnje predviđanje je da će se smanjiti emisije ugljičnog dioksida za oko tisuću tona godišnje. U skladu sa Zakonom o mobilnosti, predviđa se oko 100 km brzih biciklističkih staza u Berlinu do 2030. godine.

Unaprjeđenje biciklističke infrastrukture vodi InfraVelo, državna organizacija zadužena za planiranje, konstrukciju, upravljanje i održavanje biciklističke infrastrukture. Gabriele Gluth iz InfraVela istaknula je kako je ovaj pothvat izazov, ali pokazuje da se cestovni prostor može realocirati sa svrhom ublažavanja klimatskih promjena, povećanja sigurnosti kretanja i atraktivnosti biciklističkih staza.

Cijena izgradnje biciklističke poveznice istoka i zapada Berlina procjenjuje se na 58 milijuna eura, a sva potrebna dokumentacija bit će gotova do 2024. godine.

Izvor: Eltis

Povratak