13. 5. 2022. | Dobra praksa iz EU

Lisabon uvodi besplatan javni prijevoz za mlade i starije stanovnike

Početkom svibnja 2022. godine lisabonska gradska Skupština donijela je odluku kojom je javni gradski prijevoz besplatan za mlade do 18 godina, studente do 23 godine i stanovnike starije od 65 godina. Od 2017. godine to pravo već imaju djeca do 12 godina. Gradonačelnik Carlos Moedas ističe kako je ova mjera jedna od ostalih kojima Lisabon pridonosi borbi protiv klimatskih promjena.

Odluka će stupiti na snagu unutar nekoliko mjeseci, a ukupni predviđeni trošak za Grad iznosit će oko 15 milijuna eura. Grad će sklopiti ugovor s prijevoznim prijevoznikom TML koji će potom pružati uslugu besplatnih vožnji za ranije navedene skupine do kraja 2025. godine.

Gradonačelnik odluku smatra povijesnom za Lisabon čime bi grad, između ostaloga, postao primjerom učinkovite borbe protiv klimatskih promjena: „Ovaj korak je socijalna pravda, pravda za one koji žele promijeniti svijet i koji stvarno žele učiniti svijet boljim tako da imamo planet na kojem možemo živjeti. Ova je mjera također pravda u dekarbonizaciji planeta koja je prijeko potrebna.“ Moedas je završio mišlju kako će ova mjera naposljetku utjecati na poboljšanje životnog standarda stanovnika Lisabona.

Unatoč negodovanjima pojedinih oporbenih stranaka, većina je pristala na ovu odluku zbog naglaska na socijalnoj dobrobiti s obzirom na to da se odlukom nastoji olakšati teret rastućih cijena energenata za neke od najosjetljivijih skupina.

Izvor: The Mayor.eu

Povratak