10. 9. 2020. | Sastanci mreže

U Zagrebu održan godišnji regionalni skup Mreže za održivu urbanu mobilnost

U Zagrebu je 8. i 9. rujna / septembra 2020. održan dvodnevni hibridni događaj mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, na kojem je uživo i online sudjelovalo 50-ak sudionika. Skup je organizirao ODRAZ-Održivi razvoj zajednice - tajništvo Mreže, u suradnji s Gradom Zagrebom.

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Političkog odbora Mreže i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković te Ivana Rajković Pavlić iz ZICER-a, u kojem se skup održavao. Članovi mreže i ostali zainteresirani koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati uživo, događanje su pratili online putem platforme ZOOM.

Skup je započeo godišnjom skupštinom Mreže. Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a članovima je predstavila rad Mreže u 2019. i 2020., a Sanja Jerković plan aktivnosti za 2021. godinu. Zatim je Marko Filipović predstavio Političku izjavu mreže za 2020. godinu., koja je dostupna i na slovenskom i makedonskom jeziku.

U nastavku je Marko Slavulj  s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu članovima prezentirao  Akademski odbor mreže, čije su osnivanje potaknuli članovi Mreže iz akademske zajednice.

Službeni dio Skupštine završio je primopredajom koordinatorstva Gradu Zagrebu, koji je novi grad koordinator Mreže u sljedećem četverogodišnjem razdoblju 2021. – 2024. Drago nam je da nam se uživo pridružio Dejan Crnek, zamjenik gradonačelnika Grada Ljubljane, koji je bio prvi koordinator Mreže. Crnek se zahvalio Gradu Rijeci na uspješnom vođenju Mreže protekle četiri godine i poželio srdačnu dobrodošlicu novom gradu koordinatoru. Aktualni koordinator Srđan Škunca iz Grada Rijeke predstavio je presjek rada mreže od 2017. do 2020. 

Kristijan Ležaić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH predstavio europsku prometnu politiku u sljedećem programskom razdoblju.

Drugi dio događanja prvog dana bio je posvećen panel raspravi o budućnosti održive urbane mobilnosti u Jugoistočnoj Europi, u kojoj su uživo i online sudjelovali panelisti iz nekoliko zemalja – Vuk Bogdanović s Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije, Sanja Jerković iz Grada Zagreba, Ace Kocevski iz Grada Velesa (Sj. Makedonija) te Dražen Vrhovski iz obrta za inženjerstvo, savjetovanje i istraživanje EERING. Panel raspravu je moderirala Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Sljedeći dan smo nastavili program s nizom zanimljivih predavanja koja su obuhvatila širok raspon tema povezanih s inovacijama u prometnim politikama te inovativnim tehnologijama i rješenjima za održivu mobilnost.

Lasse Brand iz Rupprecht Consult-a predstavio je nove europske smjernice za planove održive urbane mobilnosti (SUMP), Aljaž Plevnik iz UIRS-a nacionalnu podršku održivom planiranju prometa u gradovima Slovenije, a Sanja Jerković iz Grada Zagreba je govorila o ulozi prometa u razvoju metropolitanskog područja. Andreja Ilić govorio je o inovacijama u javnom prijevozu putnika na području grada Kragujevca.

Predstavljeni su i neki primjeri inovativnih pristupa održivoj urbanoj mobilnosti. Ankica Kovač iz Laboratorija za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu govorila je o mobilnosti i alternativnim gorivima, fokusirajući se na alternativna goriva na vodik.

Na Forumu su nam se pridružili i predstavnici poslovnog sektora iz Hrvatske – Karlo Starčević iz tvrtke WePark, koji je predstavio pametna parkirna rješenja na primjeru svoje tvrke, te Goran Dautović  koji je govorio o tome kako inovacije mijenjaju promet i urbanu mobilnost na primjeru tvrtke Rimac automobili.

Bogat program priveo je kraju Mario Ćosić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prezentacijom projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” koji zajedno provode hrvatski članovi mreže CIVINET – ODRAZ, Sindikat biciklista i Fakultet prometnih znanosti. Posljednje izlaganje održao je Osman Lindov sa sarajevskog Fakulteta za saobraćaj i komunikacije s temom Plan održive urbane mobilnosti Grada Sarajeva za razdoblje 2020.- 2025.

* Prezentacije sa svih CIVINET-ovih događanja dostupne su u rubrici Multimedija > https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije/
* Galerija slika dostupna je OVDJE.

Povratak