21. 7. 2020. | Dobra praksa iz EU

Italija osigurava sredstva za poboljšanje biciklističkog prometa u gradovima

U Italiji je nacionalom Uredbom dano odobrenje, koju je promoviralo Ministarstvo za infrastrukturu i promet, kojom se izdvaja 137,2 milijuna eura za gradske biciklističke staze i ostale mjere pružanja sigurnosti i sigurnog biciklističkog prometa u gradovima.

Općine koje ispunjavaju uvjete za sredstva kreću se od gradova prijestolnica do manjih općina s preko 50.000 stanovnika. Daljnji kriterij odabira je taj da je općina usvojila ili odobrila Plan održive urbane mobilnosti (SUMP). Osim toga, za raspodjelu sredstava uzima se u obzir i potreba za teritorijalnim rebalansom u korist talijanskih regija na jugu zemlje.

Mjere koje će biti podržane nadopunjuju druge nacionalne inicijative, poput “Decreto Rilancio”, koje su dodijelile resurse za poticaje za kupovinu bicikala i skutera i koje su odredile neke izmjene Nacionalnog kodeksa ulica, koje se u mnogim slučajevima, provode za ublažavanje rizika povezanih s krizom COVID-19.

Sredstva će biti raspodijeljena tijekom dvije godine, pri čemu će 51,4 milijuna eura biti dodijeljeno za 2020., a 85,8 milijuna eura za 2021. godinu. Regijama juga dodijeljeno je 45,9 milijuna eura, a regije središnje i sjeverne Italije dobit će preostalih 87,1 milijuna eura. Ovim iznosima dodano je dodatnih 4,2 milijuna eura namijenjenih općinama koje imaju sveučilišna središta. Sredstva će biti namijenjena za promicanje izgradnje stanica za parkiranje bicikala i poboljšanje intermodalnosti (putovanja vlakom do bicikla) ​​između glavnih sveučilišnih mjesta i željezničkih stanica. Sveukupno, regija koja će dobiti najviše sredstava je Lazio, koji uključuje glavni grad Rim, s oko 21 milijun eura, slijede Lombardija s 18 milijuna eura te Sicilija s gotovo 15 milijuna eura.

Dodijeljeni iznos osigurat će se u dva koraka: 50% doprinosa bit će dodijeljeno unaprijed, a druga polovica bit će osigurana nakon što svako tijelo dovrši i vrati nacionalnim tijelima sljedeće dokumente:

  • Opis općeg programa i detaljan opis intervencija (lokacija, proširenje, dizajn, troškovi provedbe i upravljanja, akcijski plan, itd.);
  • Potvrdu tijela korisnika u skladu s važećim zakonodavstvom o dodjeli i izvođenju radova;
  • Preuzete obveze jamčenja rutinskog održavanja i izvanrednih intervencija od strane korisničkog tijela koje se financiraju za razdoblje od najmanje pet godina.

Vlasti moraju provesti intervencije u roku od 22 mjeseca od objave u Službenom listu Uredbe.

Izvorni članak je objavio Wired.it 19. lipnja 2020.

Izvor: eltis.org

Povratak