13. 9. 2023. | Događanja

Webinar Sporazuma gradonačelnika: Zajedničko planiranje putem SUMP-ova i SECAP-ova prema mobilnosti s nultim emisijama u gradovima

Ovaj webinar, koji će se održati 18. rujna 2023., započet će prezentacijom novog ELTIS-ovog tematskog vodiča o dekarbonizaciji urbane mobilnosti koji istražuje potencijal pristupa SUMP u planiranju za provedbu učinkovitih strategija dekarbonizacije na lokalnoj razini, kao i neke smjernice za rješavanje postojećih izazova.

Planiranje održive urbane mobilnosti strateški je i integrirani pristup suočavanju sa složenošću gradskog prijevoza. Njegov temeljni cilj je poboljšati dostupnost i kvalitetu života postizanjem pomaka prema održivoj mobilnosti.

Planovi održive urbane mobilnosti (SUMP) baziraju se na temeljitoj procjeni trenutne situacije i budućih trendova za održivu mobilnost, zajedničkoj viziji sa strateškim ciljevima i integriranom skupu regulatornih, promotivnih, financijskih, tehničkih i infrastrukturnih mjera za postizanje ciljeva , popraćeno praćenjem i vrednovanjem. Druga ključna značajka SUMP-ova je uključenost građana i dionika te koordinacija politika u različitim sektorima, što uključuje energiju i klimu.

Već dugi niz godina gradovi rade i na svojim SUMP-ovima i na svojim Akcijskim planovima energetski i klimatski održivog razvitka (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP)). Međutim, odgovornosti za jedan ili drugi plan često se dodjeljuju različitim odjelima unutar gradske uprave ili pod različitim političkim mandatima, što procese unutarnje koordinacije čini izazovnim.

Webinar će započeti prezentacijom novog ELTIS-ovog tematskog vodiča o dekarbonizaciji urbane mobilnosti koji istražuje potencijal pristupa SUMP-a planiranju za pružanje učinkovitih strategija dekarbonizacije na lokalnoj razini. i neke smjernice za prevladavanje postojećih izazova.

Zatim će se istražiti primjeri gradova koji su koordinirali svoje planove mobilnosti i klime kako bi maksimizirali dodatne koristi zajedničkog planiranja, a pritom su se bavili kompromisima.

Više o webinaru pogledajte OVDJE.
Prijava na webinar: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/CoWMSECAPsSUMPs

 

Izvor: Eltis

 

Povratak