1. 7. 2022. | Aktivnosti članova

Zajedno u pokretu – Plan održive mobilnosti Grada Labina

U organizaciji lokalne tvrtke Labin 2000, Grada Labina i Fakulteta prometnih znanosti organizirano je predavanje o Planu održive mobilnosti Grada Labina u Gradskoj knjižnici Labin 30. lipnja 2022. Na predavanju su prisustvovali brojni dionici s područja Labina koji su se potom uključili i u raspravu iznijevši svoje viđenje stanja i potreba te potencijalnih prometnih rješenja u Labinu. Na predavanju su prisustvovali i predstavnici ODRAZ-a, Tajništva mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – JIE.

Sve prisutne je na početku pozdravio gradonačelnik Valter Glavičić izrazivši zadovoljstvo oko procesa izrade SUMP-a. Istaknuo je urbanost Labina i kako je prometne probleme potrebno rješavati i o njima promišljati na urban način.

Dalibor Zupčić iz Labin 2000 predstavio je komunikacijsku platformu MobilityLabin – zajedno u pokretu i naglasio kako su otvoreni za komunikaciju s građanima te kako će ova platforma pomoći u postizanju promjena u održivoj mobilnosti.

Marko Švajda s Fakulteta prometnih znanosti prikazao je rezultate 1. faze izrade Plana, odnosno rezultate pripreme i analize stanja mobilnosti u Labinu. Zaključeno je kako u Labinu prevladava tradicionalno planiranje u kojem je naglasak na cestovnoj infrastrukturi, no Labinu je potreban održiviji pristup s optimiziranjem javnog prijevoza, povećanjem udjela bicikliranja i pješačenja. Nastavlja se s drugom fazom izrade Plana – utvrđivanjem vizije i ciljeva.

Goran Lampelj iz ODRAZ-a, Tajništva mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – JIE, istaknuo je, između ostaloga, važnost uključivanja građana u proces donošenja odluka te primjerima dobre prakse pokušao približiti kako jednostavna rješenja mogu donijeti značajne rezultate, a istaknuo je i kako je promet u fokusu Europske unije te se u tom području pružaju novi izvori financiranja.

Uslijedila je konstruktivna diskusija nakon koje je zaključeno kako je prostor značajan resurs kojim treba adekvatno upravljati kako bi se poboljšala kvaliteta života stanovnika Labina u cjelini.

Više o ovoj temi provjerite OVDJE.

Povratak