27. 4. 2021. | Dobra praksa iz EU

Željeznički promet u EU-u – Europska godina željeznice 2021. pravi je trenutak za promjene

U proteklih 25 godina liberalizacije postignut je velik napredak u otvaranju tržišta i tehničkom usklađivanju, ali u željezničkom prometu tek treba ostvariti politički, regulatorni i kulturni napredak. To je glavna poruka mišljenja o jedinstvenom europskom željezničkom prostoru usvojenog na plenarnom zasjedanju EGSO-a u ožujku.

Potrebno je provesti nepristranu analizu jedinstvenog europskog željezničkog prostora i njegovih postignuća, a 2021. godina, kao Europska godina željeznice, mogla bi pružiti sjajnu priliku za sagledavanje postignutog napretka i postavljanje novih ciljeva za budućnost, naglasio je EGSO.

U svom izlaganju tijekom plenarne rasprave izvjestitelj za mišljenje Stefan Back izjavio je sljedeće: „Bez obzira na to radi li se o putničkom ili teretnom prometu, željeznici treba novi svjetonazor i pristup znatno usmjereniji na potrebe korisnika. Europska godina željeznice trebala bi se iskoristiti kao prilika za promicanje te promjene ponašanja, razvijanje bolje suradnje operatora i korisnika te iskorištavanje svih mogućnosti koje nudi digitalizacija.“

Pandemija COVID-a 19 zaustavila je ili usporila projekte, a sada se mora nadoknaditi propušteno. Državne potpore i dalje su ključne za osiguravanje osnovnih usluga nakon krize, a ugovorima o javnim uslugama svima se mogu zajamčiti dostupne, cjenovno pristupačne i uključive usluge putničkog prijevoza. EGSO smatra da je to jedna od najdjelotvornijih i najučinkovitijih mjera za promicanje željezničkog putničkog prijevoza.

Razmatračko mišljenje Jedinstveni europski željeznički prostor izvjestitelja Stefan Backa je dostupno na: https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/single-european-railway-area-0

Povratak