17. 1. 2023. | Dobra praksa iz EU

Bruxelles dobiva zajam od 475 milijuna eura za proširenje i promicanje javnog prijevoza

Regija glavnog grada Bruxellesa imat će koristi od zajma Europske investicijske banke (EIB), koji će koristiti za povećanje učinkovitosti, održivosti i atraktivnosti mreže gradskog javnog prijevoza. Ugovor o zajmu s EIB-om u iznosu od 475 milijuna eura usmjeren je na olakšavanje plana urbane mobilnosti za belgijsku prijestolnicu pod nazivom „Dobar potez”. Zajam ima za cilj doprinijeti smanjenju razine CO2 u Bruxellesu za 39 % do 2030., u odnosu na 2010. godinu.

Mjere u okviru plana “Dobar potez” usmjerene su, kako na poboljšanje postojećeg sustava javnog prijevoza u gradu, tako i na destimulaciju korištenja osobnih vozila, kako bi se povećao udio korištenja javnog prijevoza u gradu. Stvarajući javni prijevoz privlačnijim od privatnog, regija glavnog grada Bruxellesa nada se smanjenju količine prometa i onečišćenja zraka te drugih povezanih društvenih i ekonomskih troškova.

Mreža će se proširiti za 90 tramvaja i 43 metroa, a bit će obnovljeno 63 km tramvajskih i metro pruga. Također će se postojećem voznom parku dodati 94 nova električna autobusa. Dodatni kapacitet javnog prijevoza dopunit će se politikama destimuliranja privatnog prijevoza, poput smanjenja broja parkirališnih mjesta i povećanja broja autobusnih traka u gradu.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak