17. 1. 2023. | Dobra praksa iz EU

Dublin će do 2024. godine izgraditi 60 km novih odvojenih biciklističkih staza

Irski glavni grad Dublin ima u planu izgraditi 310 km dugu mrežu odvojenih biciklističkih staza. Gradsko vijeće najavilo je planove za realizaciju prvih 60 km odvojenih ruta do 2024. godine, čime će se iskoristiti ulaganja u više od 30 različitih projekata u gradu. Grad planira između 2025. i 2027. godine u mrežu dodati još 80 km odvojenih staza, a ostatak će uslijediti u narednim godinama. Danas se odvojena biciklistička mreža u Dublinu sastoji od rute duge samo 10 km.

Različiti dijelovi odvojene biciklističke infrastrukture bit će stvoreni na različite načine. Na nekim dijelovima biciklističke mreže radit će se na poboljšanju postojećih biciklističkih staza postavljanjem fizičkog odvajanja između biciklista i motoriziranog prometa, dok će se drugdje prostor za nove odvojene biciklističke staze stvoriti prenamjenom cestovnog prostora ili parkirnih mjesta na nove biciklističke staze. Privremene sheme također će biti implementirane ispred trajnije infrastrukture. Prema Gradskom vijeću: „Hitno proširenje pješačkih i biciklisričkih sadržaja ostaje ključno za oblikovanje mreže. To će se postići izgradnjom privremene mreže zaštićenih biciklističkih objekata te poboljšanjem sadržaja za pješake.”

Nakon što mreža bude dovršena, 95 % stanovnika Dublina živjet će unutar 400 metara od odvojene biciklističke infrastrukture.

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak