7. 6. 2022. | Dobra praksa iz EU

Bruxelles prilagođava zakone kako bi olakšao izgradnju biciklističkih staza

Od svibnja 2020. mnoge privremene biciklističke staze zadržale su svoj izvorni oblik, dok se ukupan broj biciklista stalno povećava. To je zahtijevalo zakonsku prilagodbu, koja je sada službena - za izgradnju biciklističkih staza odvojenih mekim stupićima više nije potrebna dozvola.

Osim davanja pravnog okvira za spontane ili privremene inicijative koje su pokrenute u posljednje dvije godine, ublažavanje zahtjeva za izdavanjem dozvola također će olakšati izgradnju novih biciklističkih staza u Bruxellesu. Doista, teritorij regije glavnog grada Bruxellesa obuhvaća 19 općina, jednu regiju i dvije zajednice sa zajedničkim odgovornostima. Vlasti očekuju kako će ta mjera olakšati administrativni ping-pong koji prethodi mnogim radovima na cesti u europskoj prijestolnici.

Nakon odobrenja niza uredbi o urbanističkim izuzećima i dozvolama ograničenog trajanja, obilježene biciklističke staze s mekim stupićima na općinskim cestama sada se mogu graditi bez dozvole. Prema riječima briselskog državnog tajnika za urbanizam Pascala Smeta, “Bruxellesu je potrebna brzina i učinkovitost. Ovi pojednostavljeni postupci olakšat će život mnogim stanovnicima grada.”

Uklanjanje traka za parkiranje kako bi se izgradila biciklistička staza također više neće zahtijevati dozvolu. U Smetovom uredu kažu kako će mnogi projekti ubuduće biti izuzeti od građevinske dozvole; posebice oni manjeg obima koji uključuju dozvole ograničenog trajanja.

“Vlada tako redizajnira veliki dio urbanističkog planiranja Bruxellesa u društvenim projektima, stanovanju, izolaciji, pristupu vanjskim prostorima za stanovnike te preobrazbi javnih prostora”, stoji u priopćenju. Izuzeća se neće primjenjivati ​​na projekte koji podliježu izvješću ili studiji o utjecaju na okoliš.

Ciljevi su usklađeni s planom regionalne mobilnosti u Bruxellesu (Good Move), a novi regionalni pravilnik o urbanom razvoju (RDR) Good Living poslužio je kao temelj za prepisivanje i pojednostavljenje pravilnika, koji je trenutno u prvoj fazi.

Izvor: www.polisnetwork.eu

Povratak